2024. március 28., csütörtök

Az olvasók szolgálatában

Könyvtáros-szemszögből a feladatokról, kihívásokról és problémákról

A világnapok sorában most a könyvtárosok kapják a főszerepet, hiszen április 14-én őket ünnepeljük. A könyvtárosokat, akik napi szinten a könyvek között és azok bűvöletében élnek, folyamatosan olvasnak valamit, informálódnak. Akik nem csak a szépirodalom, hanem a tudományok terén is rendelkeznek ismeretekkel, hozzájárulnak az olvasóvá neveléshez és segítik az olvasót, hogy rátaláljon a neki tetsző irodalomra.

A könyv varázsa nem veszett el (Fotó: Gergely Árpád)

A könyv varázsa nem veszett el (Fotó: Gergely Árpád)

A könyvtáros legfőbb feladata, hogy közvetítő szerepet töltsön be az információk és az olvasók között, s szerepének fontosságát a digitális forradalom sem csökkentette. Bognár Irén, a Szabadkai Városi Könyvtár törzskönyvtárosa szerint a könyv varázsa a mai napig nem veszett el, annak ellenére, hogy a legtöbb információ az internet révén könnyen és gyorsan elérhető. Mint hozzátette, a digitális világ és a könyvek nem zárják ki egymást, amit jól példáz az is, hogy nincs kevesebb olvasójuk és a könyvkiadás is virágzik, másrészt egyre több könyvet már nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is olvashatunk, így a könyvek elérhetőbbé is váltak.

– Egy könyvtárosnak sokoldalúnak kell lennie, és az a dolga, hogy eligazítsa az olvasókat az információs rengetegben, a dokumentumok között, ezért több területen is jól tájékozottnak kell lennünk. Követni kell a kortárs irodalmat, ismerni a klasszikusokat, tudni kell, mi történik a könyvkiadásban, a tudomány terén is fel kell találni magunkat és persze az internetes forrásokat is ismernünk kell. Egy könyvtáros folyamatosan képzi magát, bővíti ismereteit, ugyanakkor bár mindenki azt feltételezi rólunk, hogy mást sem csinálunk, csak folyamatosan olvasunk, ez azért nem igaz, hiszen nincs annyi időnk, hogy mindent elolvassunk. Hogy ki mennyi könyvet olvas el, az könyvtárostól könyvtárosig változik, nincs olyan lista, amelyik tartalmazná, hogy melyik könyveket kell kötelezően elolvasnunk, de igyekszünk otthon lenni mindenféle témában és az újdonságokat is követni, hogy akkor is tudjuk segíteni az olvasót, ha az adott könyvet mi magunk nem olvastuk.

Bognár Irén (Fotó: Gergely Árpád)

Bognár Irén (Fotó: Gergely Árpád)

Mint Bognár Iréntől megtudtuk, a könyvek beszerzésénél egyrészt az olvasói kívánságokat is igyekeznek figyelembe venni, de próbálják igényesebb olvasmányokkal is megtölteni a polcokat, hiszen az is feladatuk, hogy neveljenek, hogy megszerettessék a könyvek világát és alakítsák az olvasási szokásokat, főleg a gyermekek körében. Mostanság az életrajzi regények és a könnyed, szórakoztató olvasmányok, illetve a színes, humoros gyermekkönyvek iránt van a legnagyobb érdeklődés az olvasók részéről, a legnagyobb kihívás a könyvtáros számára talán éppen az, hogy az olvasó, főleg ha nincs határozott elképzelése arról, hogy milyen olvasmányra vágyik, elégedett legyen, és hogy a megfelelő információkhoz jusson hozzá könyv, digitalizált dokumentum, kép, vagy egyéb információ formájában.

A törzskönyvtáros még elmondta, manapság az emberek gyorsan szeretnének információhoz jutni, ami az internet révén a legkönnyebb, azonban innen nem mindig kapnak megfelelő vagy pontos információt, a könyvtárosnak viszont nagy a felelőssége, hogy megfelelő módon igazítsa el az olvasót. A legnagyobb problémát a könyvek beszerzése jelenti, mivel nincs rá anyagi keret, hogy mindazt megvegyék, amit érdemesnek tartanak a könyvtár polcaira kihelyezni, és sajnos a könyvvásárlás procedúrája is igen nehézkes, így például könyvvásárokon sem tudnak ott helyben vásárolni.

– A mindennapi munkánkat az is megnehezíti, hogy elavultak a felszereléseink, de a képzésekre is többet kellene fordítani. Néha maga az olvasó jelenti a gondot. A könyvtáros szemszögéből nézve többféle problémás olvasó is van. Itt vannak azok, akik nem hozzák vissza időben a könyvtári könyveket, de nem egyszer nagy kihívás elé állítanak minket azzal, hogy maguk sem tudják, mit szeretnének olvasni, s bármit ajánlunk, nem nyeri el a tetszésüket. Van, aki kissé erőszakos vagy mindenért zsörtölődik, és bizony azt sem szeretjük, ha beleírnak a könyvekbe. Volt is egy olyan esetünk, amikor az egész szöveget kilektorálta az illető, mert úgy gondolta, másként kellett volna megírni a könyvet, úgyhogy néha bizony nem könnyű egy könyvtáros élete, de számos szépsége van ennek a szakmának, amiért megéri ezt csinálni.