2024. március 28., csütörtök

Palkovics megoldást kínál a CEU működésére

Több módja lehet annak, hogy a CEU (Central European University) a jelenlegihez képest más formában, a szabályok betartása mellett működjön Magyarországon – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára a Kossuth Rádióban csütörtökön.

Palkovics László magyarázata szerint ilyen lehetőség például a licenc típusú képzés, amely azt jelenti, hogy egy külföldi intézmény egy Magyarországon akkreditált egyetemnek oktatási licencet ad, és ennek alapján a külföldi intézmény hallgatóit egy magyar felsőoktatási intézmény képzi. Az államtitkár kitért arra is, hogy az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem nem úgy működik, mint a CEU, hanem úgy, mint a magyar Közép-európai Egyetem: mindkettő egy Magyarországon bejegyzett magánintézmény, amelyet egy alapítvány tart fenn.

A témában megszólalt Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő is. A kormány nem akarja ellehetetleníteni a civil szervezeteket, csak a külföldről kapott támogatásokat kell nyilvánosságra hozniuk – mondta. A külföldi támogatások nyilvánossá tétele nem egyedülálló, számos országban létezik e jogszabályi passzus – tette hozzá.