2024. április 20., szombat

Négy százalék felett nőhet a magyar gazdaság

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság növekedési kilátásai a következő években is kedvezőek, 2018-ban 4,3 százalékos lehet a gazdasági növekedés üteme az ez évre várt 4,1 százalék után.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A nemzetgazdasági miniszter ezt a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Fenntarthatóság és innováció címmel rendezett konferenciáján mondta csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály kiemelte: az innováció és a fenntartható gazdasági fejlődés összetartozó és egymást erősítő fogalmak, a digitális gazdaság fejlesztése elengedhetetlen az ország versenyképessége erősítésének, javításának folyamatában. Kifejtette: napjainkban a digitalizáció, a felgyorsult innováció előtérbe került a világgazdasági folyamatok átrendeződésének következtében.

Elmondta: az ipari termelés növekedése az egyes országok gazdasági fejlődésében fontos szerepet tölt be napjainkban is, az Európai Unióban (EU) is kitüntetett szerepe van az iparfejlesztésnek. Az EU gazdaságát nézve a GDP 15 százalékát adja az ipar, az Egyesült Államokban ez az arány 12 százalékot ér el, egyben ez az ágazat a legfontosabb ösztönzője a kutatásnak, az innovációnak, a termelékenység növelésének, a munkahelyteremtésnek – közölte.

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány már évekkel ezelőtt megkezdte azon programok kidolgozását, amelyek révén a magyar gazdaság felzárkózhat a legfejlettebb ipari államokhoz. Kiemelte: az Irinyi-terv és a Jedlik Ányos-terv már a megvalósítás szakaszába lépett, ezzel párhuzamosan folyik a hozzájuk kötődő támogatási, szabályozási és a megvalósításukat segítő programok kidolgozása.

A miniszter hangsúlyozta: a magyar gazdaságpolitikának már nem a válságkezeléssel kell foglalkoznia, hanem a növekedés gyorsításával, a legfejlettebb ipari országokhoz való felzárkózással. Varga Mihály emlékeztetett rá, hogy a 2013-as növekedési fordulat óta dinamikusan nő a magyar gazdaság, az elmúlt egy év alatt a foglalkoztatás gyorsuló ütemben bővült. Kiemelte: a 2010-es kormányváltás óta jelentősen nőtt a foglalkoztatás, napjainkban mintegy 700 ezerrel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

A miniszter rámutatott: a gazdasági növekedés úgy valósul meg Magyarországon, hogy ezzel párhuzamosan a makrogazdaságot nézve alacsony az államháztartás hiánya, az államadósság GDP-hez mért aránya pedig folyamatosan csökken.