2024. április 26., péntek

Több mint 2000 migránst mentettek ki a líbiai partoknál

Az olasz parti őrség és civil segélyszervezetek hajói 2074 migránst mentettek ki a líbiai partoknál a Földközi-tengeren.

A parti őrség szerint a menekültek összesen 16 gumicsónakkal és három fából készült hajóval próbáltak Észak-Afrikából Olaszországba jutni. Az egyik hajón holtan találtak egy fiatal menekültet. Az olasz hatóság "nagyon nehéznek" minősítette a mentési munkálatokat.

A menekültek mintegy felét, 1145 embert az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet két hajója vette fel.

Az EU határvédelmi ügynöksége (Frontex) nemrég bírálta a civil segélyszervezetek mentőhajóinak bevetését a líbiai partoknál, mivel a Frontex szerint ez tovább bátorítja a menekülteket a veszélyes tengeri átkelésre. Ezek "taxiként" viszik az illegális bevándorlókat Európába - fogalmazott a Frontex.

Az MSF Twitter-üzenetében utasította vissza az uniós határvédelmi ügynökség bírálatát.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) szerint az idei év első három hónapjában több mint 24 ezer menekült és migráns vállalta a tengeri átkelést Líbiából a mintegy 300 kilométerre lévő olasz partok irányába. A tavalyi év azonos időszakában kevesebben, 18 ezren érkeztek Olaszországba.

Nemzetközi szervezetek szerint emellett 800 ezer és egymillió közé tehető azoknak a migránsoknak a száma Líbiában, akik Európába szeretnének eljutni. Többségük a Szaharától délre lévő államok polgára.