2024. április 20., szombat

Janković mozgalmat alapít

Saša Janković, az elnökválasztás egyik jelöltje, volt köztársasági ombudsman tegnapi bejelentése alapján, Aleksandar Vučić nyomásgyakorlására válaszként olyan mozgalmat alapít, amely azokat a pártokat, civil szervezeteket és egyéneket fogja össze, akik támogatták a jelölését. Bár a mozgalom alakításában részt vállal a Demokrata Párt is, az új tömörülés tőle függetlenül folytatja majd a tevékenységét. Az Új Párt is támogatta a jelölését, így az ő együttműködésükre is számítanak. Tárgyalt Vuk Jeremićtyel is, de egyesülésről nem esett szó.

Saša Janković közölte, mozgalma a jövőben indulni kíván minden választáson (Fotó: Beta)

Saša Janković közölte, mozgalma a jövőben indulni kíván minden választáson (Fotó: Beta)

Janković rámutatott, Vučić intézményeket szüntetett meg, illetve lehetetlenített el, így a mozgalommal éppen az intézmények újraélesztését kívánják szorgalmazni. A mozgalom a jövőben indulni kíván minden választáson.

Janković szerint Vučić erőszakkal szerezte meg a polgárok szavazatait, kizárta a demokráciát, így szerinte soha nem lesz a polgárok legitim elnöke, amíg befolyásolja a médiumok, az intézmények, a parlament munkáját és a pénzügyek mozgását.

Hozzátette, nem állítja, hogy a választások során több szavazatot kapott Vučićnál, csupán azt gondolja, hogy megrövidítette a polgárokat a választások második körével, de, mint mondta, nem támogatja a parlament munkájának bojkottját. A tüntetések kapcsán azt mondta, támogatja azokat, akik a diktatúra ellen vannak, ugyanakkor tiszteletben tartja a szervezők akaratát, miszerint a tüntetéshez ne csatlakozzanak politikai pártok és szerveződések, annak polgári véleménynyilvánításnak kell maradnia.