2024. április 24., szerda

Új fizetőkapu Bubanj Potoknál

Májusban indul a Belgrád körüli körgyűrű építése is

Korábban óránként 3200 gépjármű fogadására volt képes a Belgrád és Niš közötti autóút fővároshoz közeli Bubanj Potok-i fizetőkapuja. Tegnap Aleksandar Vučić kormányfő jelenlétében átadták a felújított fizetőkaput, mely óránként immár 5600 jármű továbbhaladását teszi lehetővé. A miniszterelnök meggyőződésének adott hangot, hogy a Vrčin melletti fizetőkapu előnyeiről a polgárok már a húsvéti ünnepek alatt meggyőződhetnek: nem kell fennakadással számolniuk. Örömmel nyugtázta, hogy a kormány korszerű beruházást vitt sikerre – a Bubanj Potok-i fizetőkaput négy évtizeddel ezelőtt adták át rendeltetésének. Azt ígérte a vrčinieknek, hogy a helyi utak is elkészülnek két hónap alatt.

Az eddigi 15 helyett 23 sáv fogadja az autósokat (Fotó: Beta)

Az eddigi 15 helyett 23 sáv fogadja az autósokat (Fotó: Beta)

Az újonnan átadott fizetőkapunál az eddigi 15 helyett 23 sáv fogadja az autósokat. Az építési munkálatok tavaly márciusban kezdődtek, és 1,74 milliárd dinárba kerültek, nem számítva az adóköltségeket. Parkolóhely is épült 92 férőhellyel, ebből 17-et a megrongálódott gépkocsiknak tartanak fenn. Hetven kamera figyeli a közlekedést a fizetőkapu zónájában, digitális kijelzőket helyeztek el mindenütt. A korábbi fizetőkaput lebontják.

Vučić a 10-es korridor építésével kapcsolatban elmondta, hogy a vége felé közelednek a munkálatok a keleti és a déli szakaszán, s a kormány minden tőle telhetőt elkövet annak érdekében, hogy az év végéig átadják a szóban forgó útvonalakat.

Májusban megkezdik a Belgrád körüli körgyűrű építését is, jelenleg még folynak a tárgyalások arról, hogyan lehetne kínai jüanban fogadni a hitelbe kapott pénzt, amiből a körgyűrű építését, az Újvidék felé tartó autóút és a 10-es korridor összekapcsolását finanszíroznák. Erre a célra 208 millió eurót fordítanak. A miniszterelnök beszámolója szerint a főváros melletti kerülőút Bubanj Potokig terjed majd, addig, ahol mostanáig a fizetőkapu működött. Ez jelentős lépés a belgrádi belvárosi forgalom intenzitásának csökkentésében.