2024. április 18., csütörtök

A hideg miatt nőtt az infláció

Szerbiában az évközi pénzhígulásra, akárcsak a többi európai országban is, a kőolaj világpiaci árának alakulása nyomta rá a bélyeget, de a hideg, kedvezőtlen időjárás miatt a konyhakerti vetemények is később, és magasabb áron érkeztek a piacokra – közölte tegnap a Szerb Nemzeti Bank sajtószolgálata.

Mint emlékeztetnek rá, az idei az utóbbi három évtized leghidegebb tele volt, ami kedvezőtlenül hatott a hazai zöldségfélék piaci forgalmazására. Tekintettel arra, hogy Európa-szerte is hasonló volt az időjárás, ez még a kivitelt is nehezítette.

– Akárcsak a a többi országokban is, az időjárás hatása az inflációra csak ideiglenes, és az éghajlati viszonyok rendeződésével az inflációs hatások is enyhülnek. Mindezek ellenére a hazai inflációs hatások továbbra is alacsonyak, és ez elsősorban a közfogyasztású cikkek, az élelmiszer, a szeszes és üdítő italok, energiaforrások, a cigaretta árának akakulásában mutatkozik meg, amelyek átlagban alig emelkedtek 0,2 százalékkal.

Az SZNB számítása szerint a pénzhígulás a következő időszakban alacsony és viszonylag stabil marad, és a tervezett 3 százalékos szint közelében alakul a megengedett 1,5 százalékos ingadozás mellett.

Márciusban a mért évközi pénzhígulás 3,6 százalékot tett ki.