2024. március 29., péntek

Drágul az üzemanyag?

Egyes értesülések szerint húsvét után literenként átlag két dinárral kerülhet többe a benzin és az eurodízel

Immár öt éve, vagyis 2012 óta nem emelkedett ilyen ütemben a kőolaj világpiaci ára. A Brent olajfajta hordónkénti ára nyolc napon át folyamatosan emelkedett a londoni tőzsdén. Az utóbbi húsz napban a nyersolaj a világpiacon több mint 10 százalékkal lett drágább, és elérte a hordónkénti 56 dollárt. Ez összhangban van a legtöbb szakértő becslésével, az volt ugyanis az általános vélemény, hogy 2017-ben 60 dollár körül fog alakulni a hordónkénti ár.

Nálunk februárban már volt egy áremelés, akkor főként amiatt, hogy az állam megnövelte az üzemanyag utáni jövedéki adót. Most újabb drágítás következik, ezúttal a világpiaci ár alakulásának következményeként, a szíriai háború és a vele kapcsolatos politikai feszültség miatt.

Hazai sajtóértesülések szerint az eurodízel 155 dinárba is kerülhet, az ólommentes benzin ára pedig 148 dinár lesz – írja a Večerenje novosti.

– Literenkénti 2 dinárral emelkedhet az ár – közölte Boban Atanacković, az AD Nafta illetékese. A Szerbiai Kőolajipari Cégek Egyesületében (UNKS) úgy vélekednek, hogy ha drasztikusabb lenne az áremelkedés, van kiút, az állam legfeljebb 20 százalékkal csökkentheti a jövedéki adót, anélkül, hogy változtatni kellene az idevágó törvényen. A piaci zavar megszűnése után visszaállíthatják a korábbi árszintet.

Ezt a lehetőséget egyébként Szerbia kormánya, akárcsak sok más európai kormány, 2012-ben – amikor hirtelen ugrott a kőolaj világpiaci ára – kihasználta.

A Szerbiai Nemzeti Bank tegnapi közleménye szerint az utóbbi hónapokban jegyzett inflációra nemcsak Szerbiában, hanem minden európai országban, természetszerűleg a kőolaj árának alakulása is hatott.