2024. április 26., péntek

Versmaraton Nyugat-Bácskában

A zombori Laza Kostić Kulturális Központ szervezésében és a Kuckó Gyermeksarok társszervezésében a magyar költészet napja alkalmából két helyszínen, a nemesmiliticsi nyugdíjasklubban és a bácsgyulafalvi fiókkönyvtárban tartottak zenés, költészeti témájú összejövetelt.

Nemesmiliticsen Szitás Mária művelődésszervező L. Móger Tímea doroszlói költővel beszélgetett. Szó esett a költőnő köteteinek keletkezéstörténetéről, a verseket kiváltó érzelmekről és a közösségi témákról. Dosztán László, a Hobby Band és a Haverock zenekarok tagja Fehér Ferenc- és Móger Tímea-versek megzenésítéseit adta elő. Pribilla Éva helyi tollforgató Mátyus Éva különleges hangulatú költeményeit tolmácsolta. Szavalataikkal közreműködtek a doroszlói Petőfi Sándor Általános Iskola és a nemesmiliticsi Testvériség–Egység Általános Iskola tanulói és a nyugdíjasok énekkara.
A versmaraton Bácsgyulafalván folytatódott, ahol megtelt a könyvtárterem hónuk alatt könyvet szorongató érdeklődőkkel. Az egybegyűlteket Varga Mónika helyi szervező köszöntötte. L. Móger Tímeával Pelt Ilona, a Kuckó Gyermeksarok elnöke beszélgetett a pályájáról. Dosztán László segítségével megidézték Fehér Ferenc, doroszlói kötődésű költő emlékét. Közben a jelenlevő, legkülönbözőbb korú hallgatóság is megszólalt, sokan felolvasták kedvenc versüket vagy több kedvelt költeményt is. Nemcsak klasszikusokat hallhattunk, hanem kortárs költők verseit is, egyebek mellett Lackfi János, Vörös István és a bácsgyulafalvi Varga Sándor költeményeit. Valamennyi felolvasó kapott ajándékot: a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtárnak köszönhetően a tavalyi Herceg János-díjas Beszédes István Kokon című kötetét vihették haza.
Ezen a korosztályokat és érdeklődési köröket összehozó találkozón ismét bebizonyosodott, hogy van igény a versek által közvetített üzenetekre, egyénileg és közösségileg is.