2024. április 20., szombat

Mégsem omlott össze a zentai távfűtés

A zentai önkormányzat vezetői szerint szó sincs arról, hogy a városban összeomlott volna a távfűtő rendszer. Győri István alpolgármester szerint az elmúlt napokban az Elgas Közvállalat igazgatója állíttatta le önkényesen a fűtést, és erről a községi vezetést sem tájékoztatta. Amikor értesültek a történtekről, azonnal reagáltak, és újraindíttatták a hőszolgáltatást. Az alpolgármester ugyanakkor elismerte, hogy a hatalmas tartozások miatt a közvállalat számlája zárolva van.

Varga Viktor és Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Varga Viktor és Győri István (Horváth Zsolt felvétele)

Jelenleg az Elgasnak több mint 31 millió dinár tartozása van. Ebből a Szerbiai Gázszolgáltatónak (Srbijagas) 25 milliónyi, a Szerbiai Áramszolgáltatónak (EPS) pedig majdnem 6 millió dinárral tartozik. A fogyasztók mintegy 52 millió dinárral tartoznak az Elgasnak. Ha ezt a tartozást törlesztenék, akkor mintegy 20 millió dinár maradhatna a közvállalat folyószámláján.

Mivel a hőenergia-szolgáltató a Srbijagasnak nem fizette ki a mintegy 14 millió dináros februári számlát, ezért zárolták az Elgas folyószámláját. Az önkormányzat az adósságok kapcsán ismét tárgyalásokat folytat a Srbijagas illetékeseivel, s remélhetőleg a jövő héten feloldják a számla zárlatát. Az alpolgármester ismételten felszólította a fogyasztókat, hogy legalább a tartozásuk egy részét törlesszék, hogy lehetővé tegyék a közvállalat további működését.

Varga Viktor, a községi tanács gazdasági ügyekért felelős tagja cáfolta a Magyar Polgári Szövetség állítását, miszerint az önkormányzat az egykori kendergyár területét „odaajándékozta” a belga–holland Wind Vision cégnek, s elmondta, hogy mindössze 6,5 hektáros területről van szó, amit a vállalat az adóhivatal által akkoriban megállapított piaci áron, mintegy 300 ezer euróért megvásárolt.

Varga a város távfűtő rendszere kapcsán elismerte, hogy mivel a rendszer hatalmas – 7 kilométer hosszúságú magisztrális és 25 kilométer elosztóvezeték és 52 alállomás –, előfordulnak bizonyos problémák, csőrepedések, de ezeket a fűtési idény befejeztével megoldják.

Elmondása szerint a tartományi és a köztársasági szervekkel folyatott tárgyalásaik során is történtek előrelépések, s rámutatott, hogy a zentai távfűtés csak akkor lehet olcsóbb, ha a hőenergia előállítását gázzal és biomasszával működő kazánnal oldják meg. Az ilyen kazán beszerzéséhez viszont egyelőre nincsenek meg a szükséges pénzforrásaik. Az illetékesek szerint április 20-ig biztosan lesz fűtés.