2024. március 28., csütörtök

Aszad: Megtévesztést szolgált az április eleji vegyifegyver-támadás

Most nyilatkozott először a szíriai elnök az esetről - Több mint 80 áldozata volt a támadásnak, melyet a nyugati államok szerint Aszad rezsimje követett el

Koholmánynak nevezte az április elején Idlíb tartományban elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadást Bassár el-Aszad, aki szerint mindez csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

A szíriai elnök az AFP által csütörtökön ismertetett exkluzív interjúban - amelyet Aszad előző nap adott a francia hírügynökségnek - azt mondta, a Hán Sejkún-i állítólagos vegyifegyver-támadás "száz százalékig kitaláció". Hozzátette, az a benyomásuk, hogy "a Nyugat - különösen az Egyesült Államok - tettestársa a terroristáknak".

A szíriai államfő kijelentette: hadseregének nem maradtak vegyi fegyverei. "Nincsenek vegyi fegyvereink. (...) Évekkel ezelőtt, még 2013-ban, lemondtunk a teljes arzenálunkról" - hangoztatta Aszad, aki szerint, ha volnának is még ilyen jellegű fegyvereik, azokat sosem vetnék be.

A damaszkuszi rezsim feje emellett a feltételezett vegyifegyver-támadással összefüggésben világossá tette: csakis egy olyan független vizsgálathoz adja hozzájárulását, amiben elfogulatlan államok is részt vesznek, ezzel biztosítva, hogy azt nem használják fel politikai célokra. Hozzátette: Szíria együtt fog működni szövetségesével, Oroszországgal, hogy megvalósuljon egy ilyen nemzetközi vizsgálat.

Aszad szerint országa légierejének csapásmérő képességére nem volt kihatással az amerikai rakétatámadás. "Sem tűzerőnk, sem az a képességünk, hogy támadásokat intézhessünk a terroristák ellen, nem szenvedett csorbát a támadások miatt" - jelentette ki a szíriai elnök.

A szíriai rendezésről folyó béketárgyalásokkal kapcsolatban Aszad úgy vélekedett, hogy Washington nem igazán érdekelt a konfliktus politikai rendezésében. "Az Egyesült Államok nem veszi komolyan a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítéseit" - szögezte le Aszad. Hozzáfűzte: Washington "a politikai folyamatot kihasználva akarja védelmébe venni a terroristákat". Utóbbi elnevezéssel illeti a damaszkuszi rezsim a fegyveres ellenzékét, függetlenül attól, hogy mérsékeltnek tartott, vagy dzsihadista csoportokról van-e szó.

Ez volt az első interjú, amelyet a polgárháború dúlta ország elnöke az április 4-i állítólagos gáztámadás óta adott. A nyugati országok a kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő akció elkövetésével, Damaszkusz azonban tagadja ezt. Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elkövették az idlíbi település elleni csapásukat.