2024. április 20., szombat

Húsvéti „terülj asztalkám” Szabadkán

IX. Csülöknapok és tavaszi vásár Szabadkán, a kék szökőkútnál, április 13-áig

A Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesületének szervezésében Szabadka főterén szombaton megnyílt a hagyományos IX. Csülöknapok és Húsvéti Vásár, amely április 13-áig várja az érdeklődőket.

Sonka, csülök, kolbász és társaik

Sonka, csülök, kolbász és társaik

A Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete 2008 óta minden évben megszervezi a csülöknapokat és a hagyományos húsvéti vásárt. Az érdeklődők itt közvetlenül a tenyésztőktől vagy a kistermelőktől vásárolhatják meg termékeiket a város központjában megrendezett ünnepi piactéren.

 Az idei rendezvényről Gulyás Violettát, a rendezvény szervezőjét kérdeztük.

 – Több mint ötven kiállító vesz részt az idén többek között Romániából, Magyarországról, a Kopaonikról, Zlatiborról és Szerbia más térségeiből. A kiállításon mangalica és hagyományos sertésből készült termékeket: sonkát, kolbászt, lapockát, tepertőt vásárolhatnak a látogatók, de különféle borok, sajtok, túrók, édességek, valamint húsvéti tojások is szerepelnek a kínálatban – mondta Gulyás Violetta.

Újhelyi Ákos, a városi tanács gazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa a megnyitón elmondta:

Köménymagos, pirospaprikás-bazsalikomos torockói sajtok

Köménymagos, pirospaprikás-bazsalikomos torockói sajtok

A mangalica sonka

A mangalica sonka

– Meg kell becsülnünk az ilyen rendezvényeket, hiszen a mai, felgyorsult világban a gyorséttermi élelmiszerek a napi étkezésből fokozatosan kiszorítják a hagyományos, falusi kultúrkörre jellemző ízvilágot, ezért kivételes ez a rendezvény, amely által a ropogós csülök, a finom borok, pálinkák és sok más húsvéti ínyencség kerül a figyelem középpontjába.

A rendezvényen mangalica sertés, fehér sertés és szürke marha húsából készült termékek, valamint bor, pálinka és kézműves termékek is megvásárolhatók. A mangalica és a fehér sertésből készült sonka minősítésére is sor került, háromtagú szakmai zsűri (dr. Vasa Isakov, Lajčo Skenderović és dr. Živojin Nikolić) értékelte a termékeket. A sonkák megmérettetésére nyolc kiállító nevezett be. A mangalicasonkák kategóriájában a második díjazott a NOGE magánvállalat lett 69 ponttal, az első díjat pedig a Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete kapta 74 ponttal. A fehér sertésből készült sonkák versenyében a harmadik helyezés a nemesmiliticsi Lemešenkának jutott 70 ponttal, második a becsei Pro mes lett 72 ponttal, az első helyet pedig a rumai Mesoprodukt érdemelte ki 74 ponttal. A zsűri a sonkák osztályozásánál értékelte a sonka színét is. A jó sonka hússzínű, a formája kerek, kellően sós, az illata kellemes, a füstölés következtében sárgás színt kap. A hústartalmára is ügyelni kell, minél húsosabb, annál jobb, de mindenképpen az alapanyag a legfontosabb, hogy fajtatiszta legyen az állat, és megfelelően legyen táplálva.

– Hetente frissen vágunk, állandó vevőink vannak Belgrádban és más városokban is. A csülöknapokon kedvezményesebb árakon értékesítünk, az egyébként ezerötszáz dináros parasztsonkát például most ezerkétszáz dinárért adjuk. A tiszta mangalicakolbász ezer dinár, a tiszta szürkemarha-kolbász ezerkettőszáz, a vastag kolbász, azaz a kulen, ezerháromszáz, a sózott szalonna nyolcszáz dinár. Termékeink hagyományos receptek alapján készülnek, száraz sózással tengeri sóval, és természetesen adalékmentesek. A múlt évben napi két-háromezer látogató volt a rendezvényen, bízom benne, hogy az idén is lesznek ennyien – mondta Gulyás Péter, a Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesületének elnöke.

A kiállításon erdélyi, torockói sajtokat is vásárolhatnak az érdeklődők. A három–hat hónapos, valamint az egyéves érlelésű trappista sajtok ezerötszázötven dinárba kerülnek, a sóbányában érlelt trappista sajt ára pedig kétezer-ötszáz dinár. A füstölt parenyica sajtokat, valamint a különböző ízesítésű sajtokat is ezerhatszáz dinárért kínálják. A köménymaggal, bazsalikommal, kakukkfűvel, pirospaprikával, piros borssal, dióval ízesített sajtok háromszázötven-négyszáz grammos kiszerelésben vásárolhatók meg ötszáz dináros áron.

Választékos kínálat

Választékos kínálat

A törökbecsei Pro mes vágóhíd sonkái második helyezést értek el. A vállalat már harminchét éve fennáll, kilencedik éve részt vesznek a szabadkai rendezvényen, a sonkát ezer, a lapockát ötszáz dináros áron adják, a naponta frissen sült tepertőt pedig hatszáz dinárért.

A rumai Mesoprodukt sonkája első díjat érdemelt ki. A tulajdonos elmondta, hogy kedvelik a szabadkai rendezvényeket, szinte mindegyiken részt vesznek. A vállalat 1962 óta működik, szeretnék, ha a sonkáik itt Szerbiában is olyan védjeggyel rendelkeznének, mint az olasz- vagy a spanyolországi sonkák. Náluk az egyéves füstölt parasztsonka ára ezer dinár, a főzni való kolbász ötszázötven, a szerémségi pedig nyolcszáz dinár.

A város központjában megrendezett ünnepi piactéren csütörtök estig mindenki megtalálhatja a húsvéti ünnepi asztalra valót.