2024. április 16., kedd
Szavalóversennyel ünnepelték Óbecsén április 11-ét

Százkét szavaló versenyzett

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben 12 éve tartanak szavalóversenyt a magyar költészet napja tiszteletére. Az idei megmérettetésre, amelyet a budapesti Nemzeti Kulturális Alap, a csongrádi RaszteR Könyvkiadó és az óbecsei önkormányzat támogatott, 102 szavaló jelentkezett be Óbecséről, Dreáról és Péterrévéről. A versenyzők két helyszínen versenyeztek, akiket 3-3 tagú, nemzetközi zsűri hallgatta meg és értékelte produkcióikat. A zsűriben a csongrádi Tyukász Imréné Margit, a Piroskavárosi Általános Iskola tanárnője, a szintén csongrádi Postáné Pető Györgyi és Posta István, a Batsányi János Gimnázium tanárai, Török Marika, a Csongrádi Múzsa Művészeti Egyesület 2000 elnöke, Kancsár Izabella, a Vajdasági Televízió munkatársnője és Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársnője kapott helyet.

Nagyon jó kezdeményezés bárhol a költészetről és a költészet napjáról megemlékezni. Mai világunkban a költészet már másodrangú dologgá válik. A gyerekek inkább az internetet, a videojátékokat szeretik, és az olvasás valahogy másodrangúvá kezd válni. Vissza kell őket szoktatni az olvasásra, rá kell őket nevelni arra, hogy igenis vannak értékek a múltban, amiket elő kell venni, és akár naponta is felhasználni. Egy-egy ilyen alkalom kiváló lehetőség arra, hogy a gyerekek elővegyék ezeket a verseket. Lehetnek azok mai, modern versek is. Minden olyan kis vers, amit megtanulnak, az a kultúra része. Az övék lesz, és továbbadhatják majd a saját gyerekeiknek később”, mondta Postáné Pető Györgyi, aki a szavalókat is értékelte.

– Nagyon tetszett, főleg a kicsiknél, hogy ennyi vállalkozó szellemű ember van, tehát bennük még ott van az, hogy ki mernek állni, próbálkozni, és nagyon-nagyon ügyesek voltak. Néhányan korukat meghaladóan értették a szöveget, ügyesen előadták azt. A nagyok viszont teljesen megleptek, pozitív értelemben. Szépen beszéltek, gyönyörűen ejtették a szavakat, nagyon tetszett, ahogy a nyelvvel játszottak, és ami még külön meglepetés volt, hogy a választott verseket értették, és nem csak elszavalták, hanem tényleg értő versmondás állt mögöttük.

Az első osztályosok között az első helyet Szabó Vivien (Samu Mihály iskola) szerezte meg. A második helyen Kisutcai Ivett, Koncz Villő és Farkas Larissza végeztek, mindhárman a Petőfi Sándor iskola tanulói, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Becsei Bence (Petőfi Sándor iskola), Szabó Áron (Samu Mihály iskola) és Lapis Judit (Sever Đurkić iskola) állhattak. Ebben a kategóriában a szép beszédért különdíjat kapott Tallós Sarolta (Samu Mihály iskola), míg a szervezők különdíját Mester Snežana (Petőfi Sándor iskola – Drea) érdemelte ki. A másodikosoknál Herbatényi Botond (Petőfi Sándor iskola) bizonyult a legjobbnak Csúri Kira (Petőfi Sándor iskola) előtt, míg a harmadik helyet Szirbik Zalán (Sever Đurkić iskola) és Nikolity Dzsenifer (Samu Mihály iskola) osztották. Különdíjat kapott Tripolszki Ákos (Sever Đurkić iskola), míg a szervezők különdíját Boja Edina (Petőfi Sándor iskola – Drea) kapta meg. A harmadik-negyedik osztályosoknál Siles Jessica (Samu Mihály iskola) győzött. A második helyen ketten osztoztak, Péter Petra (Petőfi Sándor iskola) és Prošić Katarina (Samu Mihály iskola), míg Kapor Noémi (Petőfi Sándor iskola) a harmadik lett. Különdíjat kapott Selymesi Antal, Horváth Kinga és Balázs Korinna, akik a Samu Mihály iskola tanulói. Az ötödik-hatodik osztályosok között a péterrévei Károlyi Egon és Herbatényi Zalán (Petőfi Sándor iskola) osztoztak az első helyen. A második helyet is ketten osztották, Lukács Szabolcs és Kákonyi Balázs (mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói), míg Rajsli Viola (Sever Đurkić iskola) lett a harmadik. Ebben a kategóriában különdíjat kapott Mecek Mia (Sever Đurkić iskola), illetve a szervezők különdíját a Halápi testvérpár, Dezső és Izabella (Bratstvo iskola) érdemelték ki. A hetedik-nyolcadik osztályosok között Tóth Martina és Varnyú Emese (mindketten a Petőfi Sándor iskola tanulói) kapta meg az első díjat, Komárom Anna Réka (Sever Đurkić iskola) lett a második, míg Bezeg Réka (Petőfi Sándor iskola) a dobogó harmadik fokára állhatott.