2024. április 16., kedd

Megmentették a mérgezett sast

A gyors beavatkozás után újra szárnyal a szanádi rétisas

Szanád határában a múlt hét végén a terepet járó vadőr, Ljubiša Oluški az egyik bemunkált parcellán egy még életben lévő, de magatehetetlen öreg rétisast talált, amely a mérgezés tüneteit mutatta.

Foto: Gergely József

Újra szabadon szárnyalhat a sasmadár (Gergely József felvétele)

Szerencsére a madárvédők gyors reakciójának köszönhetően sikerült megmenteni a ritka és fokozottan védett ragadozó madarat. A Tartományi Természetvédelmi Intézettel konzultálva a legközelebbi segítség a zentai Búza Tibor sólyomfarmjáról érkezett. A tapasztalt ragadozómadár-tenyésztő a helyszínre sietett, atropininjekcióval semlegesítette a sas szervezetébe került mérget, majd a sólyomfarmon kimosták a nagy testű madár gyomrát, ami után hamar javulni kezdett az állapota. A sas néhány óra leforgása alatt talpra állt.

A mentési akcióba bekapcsolódott a törökkanizsai dr. Ágoston Attila állatorvos és Milica Mišković, a Szerbia Madártani és Madárvédelmi Egyesület munkatársa is. A lábadozó sast naposcsibével megetették (a farmon keltett naposcsibék a sólymok legbiztonságosabb, fertőzésmentes elesége), majd vitamininjekciót kapott. A hatékony kezelést követően a mérgezésben kis híján elpusztult, de megmentett rétisas állapota annyira feljavult, hogy másnap már szabadon is engedték. Azért volt fontos, hogy mihamarabb visszakerüljön a természetbe, mert a Szanádhoz közeli ártéri erdőben lévő fészkében minden bizonnyal éhes fiókák várták, és nem lett volna szerencsés több napra magukra hagyni őket.

Fiókanevelés idején a sasoknak nagyobb mennyiségű táplálékra van szükségük, ezért olykor dögre is rászállnak. Felelőtlen egyének sajnos továbbra is raknak ki mérgezett állati tetemeket, ami szigorúan tilos és büntetendő. A rókának vagy sakálnak szánt csalétket a magasban köröző ragadozó madarak hamar felfedezik, és fogyasztanak is belőle, ami végzetes következményekkel járhat.

A Szerbia Madártani és Madárvédelmi Egyesület a PannonEagle elnevezésű európai uniós projektum keretében széles körű kampányt folytat a ragadozó madarak mérgezése ellen, és felhívja a közvélemény, elsősorban a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy szigorúan tilos és komoly büntetést von maga után a betiltott karbofuránalapú (Furadan 35 ST, Carbodan stb.) növényvédő szerek alkalmazása, amelyektől az elmúlt tíz évben több mint félszáz nagy testű ragadozó madár pusztult el Szerbiában. Sajnos ez a szám jóval nagyobb lehet, mivel nagyon sok mérgezési eset nem is jut a madárvédők tudomására. Ezt a negatív tendenciát igyekeznek megállítani a természetvédelmi civil és állami szervezetek.