2024. április 19., péntek
A 10. TÜNTETÉS BELGRÁDBAN

Határidőt szabtak az egyemisták

Ismét gyülekezni kezdtek a szerbiai parlament épülete előtt 18 órakor az államfőválasztás eredményeivel és annak lebonyolításával elégedetlen egyetemi hallgatók és polgárok. A hírügynökségi jelentések szerint a fiatalok mellett ezúttal nagyobb számban jelentek meg a képviselőháznál idősek és családosok. Transzparenseiken rendszerellenes, Aleksandar Vučić kormányfőt, megválasztott államfőt kritizáló és kigúnyoló feliratok állnak: „Húszas éveimet taposom, munkám viszont nincs”, „Második fordulót!”, „Le a hatalmi terrorral!”, „Nem huligánok vagyunk, hanem gyermekeitek”…

Tisztességes választási körülményeket, sajtószabadságot, a pártállam felszámolását, a foglalkoztatottak jogainak előbbre vitelét követelik.

Síkra szállnak Vučić és a teljes politikai elit menesztése mellett, leváltanák a Köztársasági Választási Bizottság tagjait és a parlament elnökét, továbbá a közszolgálati média felelős szerkesztőit is. A kormányt arra szólították fel, hogy követeléseiknek április 17-éig haladéktalanul tegyen eleget.