2024. április 23., kedd

Megépülhet a bánáti országút

A Tartományi Képviselőház mai ülésén jóváhagyta a Szabadka és Kevevára közötti elsőrendű 24-es állami útvonal területrendezési tervét.

Iparzónákat köt össze a bánáti útvonal (Ótos András felvétele)

Iparzónákat köt össze a bánáti útvonal (Ótos András felvétele)

Mint arról Vladimir Galić tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár a vajdasági parlament tegnapi ülésén beszámolt, a 210 kilométeres útszakasz Keveváránál, Pancsovánál, Nagybecskereknél, Nagykikindánál és Csókánál halad majd úgy, hogy mindenütt elkerüli a települések központját, csökkentve ezáltal a forgalmat a városokban. A nagybecskereki kerülőút a legköltségesebb, az idei költségvetésből 460 millió dinárt különítettek el e célra. Csókánál az út kétfelé ágazódik majd: Zenta felé a Belgrád–Budapest autóútra csatlakozik, Gyála irányában pedig a magyar határt közelíti meg.

A képviselőház ülésén megvitatták az ombudsman tavalyi évi jelentését is. Prof. dr. Zoran Pavlović jogvédő azt szeretné, ha a képviselők aktívabb szerepet vállalnának az ombudsman intézményével történő kapcsolattartásban, ezért arra szólította fel az ülésen a ház összetételének mind a 120 tagját, hogy a közeljövőben látogasson el a jogvédő irodájába, ismerje meg azokat a kérdéseket, amelyekkel foglalkozik, s legyen a segítségére a gondok megoldásában.