2024. április 23., kedd

50 faluban 500 szövetkezet

Krkobabić: Új lehetőség a fiatalok falun maradására

Az állam akár 50 ezer euróval is támogathatja majd mezőgazdasági szövetkezetek megalakítását – jelentette be Milan Krkobabić regionális fejlesztéssel és a közvállalatokkal megbízott miniszter a szerbiai szövetkezetek tegnapi tavaszi találkozóján Belgrádban. Kiemelte, 50 nagyobb faluban összesen 500 szövetkezet megalakítását tervezik az elkövetkező három évben.

Krkobabić a részvevőkkel (Beta)

Krkobabić a részvevőkkel (Beta)

Szerbiában jelenleg 1100 szövetkezet működik, s ez véleménye szerint nem elég, hiszen valamikor 3500 szövetkezet működött. Hozzátette, a világban mintegy 750 ezer szövetkezet 800 millió embert foglalkoztat. Mint mondta, új alapokra szeretnék helyezni a szövetkezeteket, és visszahozni a szövetkezés szellemét. Ezáltal új lehetőséget szeretnének teremteni, a fiatalokat maradásra bírni, hiszen – mint kiemelte – Szerbiát a falvak kihalása fenyegeti.

A találkozón bejelentették, a szövetkezetek megalakítására és a már működők beruházási projektjeire kiírt támogatási pályázatot május elején nyitják meg. Céleszközökre a bejelentések szerint október 1-ig lehet majd pályázni. A legmagasabb támogatási összeg 6,25 millió dinár lesz, amit új szövetkezet megalakítására lehet majd kérni, a meglévők esetében legfeljebb 12,5 dináros beruházási támogatásra lehet pályázni.

Ebben az esetben csak a szövetkezetek szállhatnak versenybe például állatállomány vagy élelmiszer-feldolgozó vonalak felállítására, de az elmaradott adósságok törlesztésére ezt a pénzt nem lehet kérni.

Nikola Mihailović, a Szerbiai Szövetkezetek Szövetségének elnöke támogatta a szövetkezés fejlesztésének a tervét, reményét fejezte ki, hogy további, hasonló támogatásra is számíthatnak majd.

Radislav Jovanov, a Vajdasági Szövetkezetek Szövetségének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy azokon a településeken, ahol működik valamilyen szövetkezet, a termelőknek kevesebb a gondjuk.