2024. március 29., péntek

„Nagy kihívás a csend”

Az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör a húsvét jegyében tartott műsort

Hétfőn este került sor a városházán az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör húsvéti műsorára „Et resurrexit tertia die” (És feltámadott a harmadik napon) címmel. Ft. Mr. Balcsák Szilárd mondott beszédet a rendezvényen:

A rendezvényen Balcsák Szilárd atya a csendről beszélt (Fotó: Lukács Melinda)

A rendezvényen Balcsák Szilárd atya a csendről beszélt (Fotó: Lukács Melinda)

– Nagy kihívás a csend, mert elvezet önmagunkhoz, a nagyhét pedig a csend hete. Azt érezhetjük, hogy a csend észrevétlenül belopakodott a katolikusok ünneplésébe. A versmondók és a versszeretők is tudják, milyen nagy szerepe van a csendnek, a lélegzetvételnek egy szavalat alkalmával. A csend előkészít és beszél. A nagyhét csendje arról beszél, hogy milyenek vagyunk. Ezt viszont nem félve és egyedül kell átélni, hanem egy másik személlyel, aki előbb szeretett minket. Az a bizonyos másik személy pedig ezen a héten csendben szeret, ritkán szól, mintha minden fontos szót kimondott volna már. Kérdezik, vallatják, és ő alig szól. Csendben van, amikor egy szavával sújthatna és megszégyeníthetne. Nem beszél a szeretésről, a nagyhéten mást tesz, életet ad ezzel a csenddel. Nehéz ezt a csendes szeretést megérteni nekünk, akik hozzászoktunk, hogy feszültségünkben a szavakhoz meneküljünk és azokkal kardoskodjunk – hallottuk egyebek közt Balcsák Szilárd atyától.

A rendezvényen fellépett Basity Gréta, Bálint Lukács Mónika, Bencsik István, Binszki Teréz, Köteles Füleki Erzsébet, Miklenovics Aranka és Rizsányi Attila. Közreműködött a Hatnađ Danijel és Kiss Tamás fuvola–klarinét kettős. Fellépett továbbá a Regenbogen kórus Kiss Miskolci Diána vezényletével és Máté Krisztina zongorakíséretével. Az est után a közönség húsvéti tojást kapott ajándékba. Ennek szervezője Varga M. Melánia volt, a résztvevők pedig Bugánovity Mária, Frányó Etelka, Keceli Mészáros Viktória, Kudlik Mária, Muci Ilona és Muci József. A műsort Horváth Emma rendezte. A közönség Basity Erika virágkompozícióját is megcsodálhatta.