2024. április 25., csütörtök

Kezdődik az allergiaszezon

A virágzás következtében május végéig nagy lesz a pollenkoncentráció

A város területén februártól novemberig mérik a levegő pollentartalmát. Egy ilyen mérőhely van Szabadkán, mégpedig a Közegészségügyi Intézet épületének tetején, ahol folyamatosan, napi 24 órában gyűjtik be az adatokat, és heti szinten készítenek elemzést a pollenkoncentrációról. Tanja Škorić biológus, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársa lapunknak elmondta, mintegy ötven kilométer hatósugarú körzetben követik nyomon a pollenkoncentráció alakulását minden olyan növényt felölelve, amely aeroallergén.

– Az intézet májusig a fák pollenjének szintjét méri. Egyes növények már február elején virágzásnak indulnak, például a mogyoró, mely az égerfával együtt ebben az időszakban erős allergénnek számít, de a legtöbb fa most kezd virágozni, így a nyírfa, a jávorfa, a gyertyánfa, a ciprusok, tuják, a diófa és fenyőfélék, a platán, a nyárfa, a tölgy, a fűz és a galagonya is. Közülük a legerősebb allergének közé tartozik a nyírfa és a platán. A múlt héten a levegőben a nyír, a kőris és a fűzfák pollenkoncentrációja volt a legmagasabb, és várhatóan a nyír és a platánfák pollenkoncentrációja lesz magas a következő napokban. A gyertyán, a dió, a nyárfák és a fűfélék pollenszintje ezzel szemben alacsony lesz, a többi fa esetében pedig közepes pollenkoncentrációra kell számítani – mondta el a biológus, hozzátéve, hamarosan az eperfák családjába tartozó növények is virágzásnak indulnak, melyek révén nagy mennyiségű pollen kerül a levegőbe, és keresztreakció alakulhat ki más, levegőben lévő anyagokkal, és más pollenekkel, ezáltal fokozhatják az allergiát.

Az időjárási körülmények is nagyban befolyásolják a levegőben lévő pollen mennyiségét, így száraz, meleg, szélcsendes vagy enyhén szeles időben a pollenkoncentráció is megnövekszik, de a levegő magas pollentartalma elsősorban április elejétől május végéig jellemző, hiszen ilyenkor virágzik a legtöbb növény és ebben az időszakban kerül a legtöbb pollen a levegőbe. A pollenallergia igen kellemetlen időszakos betegség, melyet orrfolyás, orrdugulás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, tüsszögés, köhögés kísér. A kezelés mellett nagyon sokat számít maga a megelőzés, vagyis hogy amikor magas a pollenkoncentráció, az allergiás beteg minél kevesebb időt töltsön a szabadban, kényelmes, pamutból készült ruhadarabokat viseljen, és különösen hosszú haj esetén ajánlott a gyakori hajmosás, ugyanis a pollen hajban is megtapad.