2024. április 20., szombat
ASZTALITENISZ

A horvátok ellen az I. divízióért

Szerbia női válogatottja ma 18 órai kezdettel az újvidéki Sport- és Üzletközpont (SPENS) első emeleti asztalitenisz-termében a horvát nemzeti együttes ellen áll asztalhoz az Európa-bajnokság pótselejtezőjének odavágóján. A mérkőzést a Vajdasági Asztalitenisz-szövetség (STSV), illetve a Novi Sad Asztaliteniszklub szervezi.

Milan Stanić, az STSV elnöke elmondta, a csoportmérkőzéseket Belgrádban és Nišben játszotta a csapat, és csak most, a legfontosabb mérkőzésre vette át a vajdasági szövetség a szervezést. Stanić kiemelte, hogy a párharc nyertese már érmekért küzdhet az Eb-n, ezért is különösen fontos a győzelem, amiért a STSV minden szükséges feltételt biztosítani kíván.

Nikolae Lupulescu szövetségi kapitány szerint is nagyon nagy téttel bíró találkozóra készülnek: „Eddig két győzelmet szereztünk Litvánia ellen, egyet idegenben és egyet Nišben, így most a legjobb 16 közé jutásért küzdhetünk ezen a mérkőzésen. Szerbia fiatal csapattal rendelkezik Izabela Lupulescu, Andrea Todorović, Makszuti Anetta, Dragana Vignjević, Surján Szabina felállásban, közülük hárman junior-Eb-döntőt játszottak. Most építjük a csapatot, amely a jövőben a felnőttversenyek dobogós helyeiért küzdhet. Nem tragédia, ha most nem járunk sikerrel, de törekszünk a győzelemre, hogy Európa legjobb 16 csapata között játszhassunk a kontinensbajnokságon.”

Az ellenfélről Lupulescu elmondta, jól ismeri őket, kivéve a kínai játékost, aki egyben az edzőjük is.

„Az utolsó pillanatban változtattak a csapatuk összetételén. Másik felállásra készültünk, de számomra ez nem jelent gondot. Tapasztalt játékosok vannak a horvátoknál, de a mi versenyzőink is fel vannak készülve, tegnapelőtt ért véget az országos ifjúsági bajnokság, ahol jó formát mutattak. Nem félünk a horvátoktól, de jó napot kell kifognunk, és a szerencsének is szerepe lehet.”

A szövetségi kapitány kiemelte, csak közvetlenül a találkozó előtt dönti majd el, milyen felállásban állnak asztalhoz.

„Látnom kell a horvátok edzését, csak akkor tudom eldönteni, ki játszik majd a 2. és a 3. pozícióban. Fel kell mérnem, pontosan milyen felállásban kell játszanunk.”

Andrea Todorović, a válogatott kapitánya szerint a mérkőzés a végéig kiegyenlített lesz. „Mindkét csapatnak ötven százalék esélye van a továbbjutásra, nehéz dolgunk lesz a kellemetlen horvát játékosok ellen.”

Izabela Lupulescu, a csapat egyik legfiatalabb tagja elmondta, győzelmet vár, habár a válogatott jelentős fiatalításon esett át az idén. „Nagy megtiszteltetés ifiként a felnőttválogatottban szerepelni, s mindent meg fogok tenni a győzelemért.”

A mérkőzésre a SPENS pénztáránál lehet jegyet vásárolni, a belépődíj 400 dinár.

Szerbia férfiválogatottja ma 16 órától Oroszországban áll asztalhoz. Dragan Klajić kiválasztottjai nincsenek irigylésre méltó helyzetben, ugyanis a csoportmásodikok közül a messze legerősebb válogatott ellen kellene megnyerni a párharcot, és kiharcolni az I. divízióban való szereplés jogát. A Szerbia–Horvátország és az Oroszország–Szerbia mérkőzés visszavágóját is április 18-án játsszák.