2024. március 28., csütörtök

Trump aláírta a Montenegró NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát

Donald Trump amerikai elnök aláírta kedden a Montenegró NATO-csatlakozásának ratifikálásáról szóló okmányt. A washingtoni Fehér Ház közleményben tudatta a ratifikációs okmány aláírását.

Az amerikai szenátus a múlt hónapban elsöprő többséggel szavazta meg a NATO bővítését Montenegróval. Elemzők szerint a döntéssel egyúttal azt az üzenetet remélték küldeni Oroszországnak, hogy az Egyesült Államok kész visszaszorítani Oroszország vélt erőfeszítéseit európai befolyása kiterjesztésére. Moszkva hevesen ellenzi a NATO balkáni terjeszkedését, mert a térséget stratégiai befolyási övezetének tekinti.

A 650 ezer lelket számláló volt jugoszláv tagköztársaság NATO-tagságát ugyan 86:2 arányban szavazta meg az amerikai szenátus, ám a voksolás csak negyedik alkalommal volt sikeres. Két republikánus párti szenátor azzal érvelve akadályozta addig a sikeres szavazást, hogy Montenegró NATO-felvétele részben túl sokba kerül majd az amerikai adófizetőknek, részben pedig felbőszítheti Oroszországot. Rex Tillerson külügyminiszter azonban kifejezetten arra kérte a politikusokat, hogy segítsék elő a balkáni ország NATO-tagságát, mert ez "erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit", továbbá segíti a térség integrációját, valamint a biztonságot és a stabilitást.

Montenegró az észak-atlanti szövetség 29. tagállama lesz.

A washingtoni Fehér Ház közleménye szerint Trump örömmel várja, hogy a jövő hónapban Brüsszelben tartandó NATO-csúcstalálkozón már a tagállamok között üdvözölhesse Montenegrót.

Donald Trump egy nappal az előtt írta alá a montenegrói NATO-csatlakozás ratifikációs okmányát, hogy külügyminisztere, Rex Tillerson szerdán Moszkvában megbeszélést folytat Szergej Lavrov amerikai külügyminiszterrel.