2024. április 25., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Elfüstölt a bomba

Alapfokú ítéletet hirdettek a bukaresti táblabíróságon a terrorizmussal vádolt Beke István és Szőcs Zoltán perében. Beke Istvánt tizenegy hónap és hat nap, Szőcs Zoltánt pedig tíz hónap és nyolc nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték „pirotechnikai eszközökkel elkövetett bűncselekményért”. Beke István tizenegy hónapot és hat napot, Szőcs Zoltán tíz hónapot és nyolc napot ült eddig előzetes letartóztatásban...

Beke István brassói védőügyvédje, Dragoş Cristian Lică szerint ez a felemás ítélet azt sugallja, hogy a bírák tulajdonképpen elismerték a két kézdivásárhelyi vádlott ártatlanságát, de az általuk meghozott ítélettel el akarták kerülni azt, hogy a román államot a strasbourgi nemzetközi emberi jogi bíróságon kártérítésre kötelezhessék a vádlottak elleni eddigi igazságtalan intézkedésekért. Egyetért vele a volt alkotmánybíró, Puskás Zoltán is, aki úgy vélte: „Tapasztalatom szerint akkor ítélnek valakit pontosan annyi börtönbüntetésre, mint az előzetes letartóztatásban eltöltött idő, amikor az illető ártatlan.”

Ártatlanságukat a román sajtóban csak „székely terroristák”-ként emlegetett vádlottak is több ízben hangsúlyozták. Az utolsó szó jogán Szőcs és Beke is képtelenségnek nevezték a feltételezést, hogy egy magyar többségű kisvárosban akartak volna a románság ellen irányuló merényletet elkövetni robbantásra alkalmatlan petárdákkal.

A két Hatvannégy Vármegyé-s vezető ellen 2016. május 18-án emeltek vádat a Terrorizmus és Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság ügyészei. Azzal gyanúsították őket, hogy fél évvel korábban házi készítésű bombát akartak robbantani a 91 százalékban magyarok lakta Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepen szervezett december elsejei katonai parádé közben. Az ügyészség Beke Istvánt közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt közösség elleni merényletre való felbujtással, a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésére történő felbujtással vádolta. A bíróság mindkettejük esetében az első vádpontnál a büntetőjogi besorolást az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló kísérletre (illetve felbujtásra) változtatta, majd ezen vádpontok alól felmentette őket. A büntetést végül a második vádpont miatt szabták ki rájuk.

A bíróság fasiszta szervezetnek minősítette a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat, és tíz-tízezer lejes perköltség megfizetésére kötelezte a vádlottakat.

Még egy hét áll a rendelkezésükre, hogy a vádlottak vagy az ügyészség megfellebbezze az ítéletet.