2024. április 25., csütörtök

Bezárja szlovéniai irodáját az UNHCR

Bezárja szlovéniai irodáját az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) Közép-európai Regionális Képviselete - közölte a szlovén belügyminisztérium kedden.

Erről Montserrat Feixas Vihé, a képviselet vezetője értesítette Bostjan Seficet, a szlovén belügyminisztérium migrációs ügyekért felelős államtitkárát.

A tárca közleményéből kiderül, hogy az iroda bezárása belső átszervezés eredménye. A továbbiakban a budapesti kirendeltség látja majd el Szlovénia képviseletét, ugyanúgy, mint a 2015-ös és a 2016-os migrációs válság előtt - olvasható a szövegben.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának Közép-Európai Képviselete ezzel a lépéssel a szlovéniai menekültválság helyzetének rendeződésére reagált, erőforrásait pedig áthelyezi a Közel-Keletre, ahol kevesebb személyzettel és technikai eszközzel rendelkezik - áll a közleményben.

A UNHCR 1989 óta van jelen a közép-európai térségben. Ekkor hozta létre budapesti irodáját, ahol jelenleg is működik. A képviselet hét országot fog össze: Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Romániát és Bulgáriát.