2024. április 19., péntek

Horgosnál csak tíz perc

Felfüggesztették a szigorított határellenőrzést? – Csütörtöktől keddig, a húsvéti ünnepekre való tekintettel, minden átkelőn torlódással kell számolni
Csak néhány autó és autóbusz várakozott kilépésre (Gergely Árpád felvétele)

Csak néhány autó és autóbusz várakozott kilépésre (Gergely Árpád felvétele)

Péntektől az egész EU területén bevezették a szigorított határellenőrzést, ami annyit jelent, hogy tüzetesebben megvizsgálták mindenkinek a dokumentumait be- és kilépéskor egyaránt. Az adatokat egyeztették a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy meggyőződjenek arról, hogy az ellenőrzött személyek nem jelentenek kockázatot az Európai Uniónak. Az ilyen ellenőrzés miatt a hét végén hosszú kocsisor torlódott fel nemcsak a szerb–magyar, de a magyar–ukrán és a magyar–horvát határokon is.

Az egyik legnagyobb dugó a horgosi átkelőnél alakult ki mind a kimenő, mind a bejövő sávokon, az autópályán lévő határátkelőn éppúgy, mint a Horgos II. kishatáron. Tumultus volt a kelebiai határátkelőn is.

A horvát belügyminisztérium már szombaton este közleményben tudatta, hogy felfüggesztik a szigorított határellenőrzést, mert a magyar–horvát és a szlovén–horvát határon is hatalmas kocsisor alakult ki. Másnap Szlovénia is csatlakozott, miután a szigorított határellenőrzés elviselhetetlen torlódásokat okozott a szlovén–horvát határon. A felfüggesztésről előzőleg egyeztettek Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztossal, akivel megállapodtak a felfüggesztésről.

Már érkeznek az ünnepekre a külföldön dolgozók (Gergely Árpád felvétele)

Már érkeznek az ünnepekre a külföldön dolgozók (Gergely Árpád felvétele)

Tegnap, amikor ellátogattunk a Horgos–Röszke határátkelőre, mindössze öt autó várakozott a kilépésre a szerb oldalon, de a buszok és a tehergépjárművek sávjában is mindössze néhány jármű vesztegelt. Az országba való belépésnél mintegy tíz autót láttunk, többségük osztrák, német és magyar rendszámtáblás volt. Mindössze kettő volt szerbiai rendszámtáblával. Egyiknek a tulajdonosa, a nevét és arcát nem vállalva elmondta, hogy pénteken délután ment Magyarországra, akkor több mint két órát várt.

Egy másik utas még ennél is többet töltött a határon:

Pénteken délután majdnem három órát várakoztunk a szerb–magyar határon. Az ellenőrzés tizenöt percig tartott. Részletesen átnézték az okmányainkat és a poggyászainkat – mondta Nagy József becsei lakos, majd hozzátette, hogy hétfőn amikor jöttek vissza, mindössze tíz percet vártak és nem volt különösebb ellenőrzés a magyar oldalon.

Noha hivatalosan nem találtunk értesítést a szigorított határellenőrzés visszavonására vonatkozóan, úgy tapasztaltuk, ez megtörtént nemcsak a horvát határokon, hanem a magyar–szerb és fetehetően az összes többi határon is. Most a várakozási idő Magyarorszára ki- és belépéskor mindössze tíz-tizenöt perc.

A Szerbiai Motorosszövetség sem tudott pontos információval szolgálni, de az illetékesek mondták, csütörtöktől keddig a húsvéti ünnepekre való tekintettel, torlódássalszámolnak az országba való be- és kilépéskor egyaránt, figyelembe véve, hogy a katolikus és a pravoszláv húsvét egybeesik. A korábbi évek tapasztalatai alapján az ünnepekelőtt csak a horgosi határátkelőn mintegy 30 000 gépkocsi lép be Szerbiába.