2024. április 20., szombat

Biztost neveztek ki az Agrokor élére

A horvát kormány a gazdasági minisztérium volt tanácsadójára bízta a vállalatot

Miután a múlt héten a horvát parlament jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely Horvátország legnagyobb magántulajdonú vállalata, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor megmentésére irányul, a kormány tegnap egy biztost nevezett ki a vállalat élére – tudósít az MTI. A zágrábi kereskedelmi bíróság ezt követően törvényesen is kinevezte Anton Ramljakot rendkívüli biztossá az Agrokor élére. Ravljak korábban a gazdasági minisztérium tanácsadója volt energetikai ügyekben, jelenleg pedig igazgató egy cégben, amely pénzügyi tanácsadással, valamint vállalatok összevonásával és átalakításával foglalkozik.

Anton Ramljak (Fotó: Beta)

Anton Ramljak (Fotó: Beta)

A rendkívüli igazgatási eljárást Ivica Todorić, az Agrokor tulajdonosa kérte a kormánytól. A törvény alkalmazását a tulajdonos és a hitelező kérheti. A biztosnak ez után 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot. Andrej Plenković horvát kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a kinevezéssel az Agrokorban elindult a teljes átalakítás és a válság szisztematikus és alapos kezelése. Hozzátette: most az a legfontosabb, hogy a beszállítók és a hitelezők pontosan megállapodjanak a következő lépésekről. Kulcsfontosságú, hogy friss pénz érkezzen a konszernbe, amelyet – mint mondta – a pénzintézetek és a hitelezők hajlandóak az Agrokor számára biztosítani.

Az Agrokor a múlt héten moratóriumot kapott a bankoktól fizetési kötelezettségeire, de ennek feltétele az volt, hogy egy külföldi szakemberekből álló válságmenedzsment kerüljön a konszern élére. A vállalatot – a Szberbank javaslatára – a múlt kedd óta Antonio Álvarez, az Alvarez & Marsal konzultációs ház ügyvezető igazgatója vezette, de bizonytalan a helyzete. Nem lehet tudni, hogy marad-e tanácsadóként a vállalatnál, vagy rövid időn belül távozik az országból.

Az Agrokor hónapok óta pénzügyi problémákkal küzd. A Szlovéniában, Boszniában, Szerbiában és Magyarországon is érdekelt cégcsoporton belül mintegy ötven különböző vállalat működik, munkavállalóinak létszáma meghaladja a 60 ezret, a cég éves árbevétele pedig eléri a horvát GDP 15 százalékát. Szakértők szerint a 93 százalékban magántulajdonban lévő vállalat felszámolása beláthatatlan következményekkel járhat a horvát gazdaságra, mert a cégcsoport nemcsak Horvátország legnagyobb munkáltatója, hanem egyben az ország legnagyobb földbirtokosa is: több tízezer munkahely kerülhet veszélybe, és számos kis- és középvállalkozó mehet tönkre.

A konszern hitelállománya csaknem 5 milliárd euró, az adósság 52 százalékát a bankok tartják a kezükben. A cég legnagyobb hitelezőjének, az orosz Szberbanknak 1,6 milliárd euróval tartozik, 650 millió euróval pedig horvátországi bankoknak. Az Agrokor 900 millió euró értékben bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon. A befektetési bankoknál további 20 millió euró, más horvát, nem pénzügyi intézményeknél 300 millió euró, a beszállítóknál pedig 1,2 milliárd euró fizetési hátralékot halmozott fel.

Az Agrokor érdekeltségébe tartozó szerbiai cégek a GDP 1 százalékát adják. Az Agrokor cégcsoporthoz tartozik Szerbiában az Idea, a Dijamant, a Frikom, a Nagykikindai Malom, az MG Mivela, a Merkator S és a Super kartica. A kereskedelmi és a mezőgazdasági miniszterek korábban tárgyaltak az ezer munkást foglalkoztató Frikom és a 750 foglalkoztatottal működő Dijamant vezetőivel, és olyan értesülések birtokába jutottak, hogy ezeknek a vállalatoknak a pénzügyi helyzete stabil.