2024. április 19., péntek

Több mint népkonyha!

A hétvégén első ízben szerveztek Népjóléti szolgáltatások kiállítását Újvidéken, a rendezvény iránti érdeklődés meglepett mindenkit. A Vojvodina sport- és üzletközpont (SPENS) első emeletén akkora tömeg verődött össze a megnyitóünnepség idején, hogy csak nagyon nehezen lehetett átfurakodni – nagyjából 70 standnál mutatkoztak be térségünk különböző, a népjóléti tevékenységi körbe sorolható szolgáltatást kínáló-nyújtó intézményei, szervezeti. Megismerkedhettünk idős-otthonok, cukorbetegség ellen küzdő egyesületek, függőségi betegségekben szenvedőknek, öngyilkosságon gondolkodóknak, HIV vírussal fertőzötteknek lelki és egyéb támogatást nyújtó szervezetek tevékenységével, és még nagyon sok olyan lehetőséggel, amelyekre mindenekelőtt idősebb, beteg polgártársaink tarthatnak igényt.

(Kép: Ótos András)

(Kép: Ótos András)

A megnyitóünnepség – amelyen a veterniki Dr. Milan Petrović szellemi fejlődésben elmaradottaknak otthont nyújtó intézmény védencei mutattak be néptáncokat – Aleksandar Vulin munkaügyi- és népjóléti miniszter (képünkön) arra emlékeztetett, hogy amennyiben jól működő, intézményesített népjóléti tevékenységet szervezünk, és segítünk a rászorulóknak, ugyanilyen módon előrelendíthetjük társadalmunk fejlődését: Azzal, hogy egy szülőnek segítünk abban, hogy ellássa beteg gyermekét, tehermentesítjük őt, más tevékenységre is marad ideje. Idős polgártársainkat nem azért kell integrálnunk a népjóléti rendszerbe, mert szegények és rászorulnak erre, hanem azért, hogy érezzék: tiszteljük és becsüljük őket – magyarázta a miniszter. Miloš Vučević, Újvidék polgármestere szerint a kiállítás mérete kiváló módon érzékelteti azt, hogy városunkban és Vajdaságban mennyire szerteágazó és fejlett népjóléti hálózat működik: – A népjóléti támogatás nem csak ingyenkonyhát jelent, sokkal komplexebb ennél. Évente városi szinten egymilliárd dinárt fordítunk az ilyenfajta segítségnyújtásra – emlékeztetett.

Népjóléti szolgáltatások kiállítását első ízben szerveztek Újvidéken, akárcsak másik szerbiai városokban is, bejelentették, hogy a jövőben gyakran ellátogathatunk majd ilyenekre. Megszervezésükkel népjóléti illetékeseink szeretnék közelebb hozni egymáshoz, hálózatba rendszerezni a hazai, köz- és magánszektorban tevékenykedő, népjóléti egységek munkáját, informálni a látogatókat különböző jogaikról, az őket megillető szolgáltatásokról.