2024. március 29., péntek
Szófigyelő

Forrásozik

Napjaink vallási szóhasználatának egyik jellegzetes eleme a forrásozik ige, rendszerint az ered ige helyett élnek vele: Az imádságból forrásozik minden más, minden olyan szeretet-cselekedet, amit felebarátainkért szoktunk tenni. – A házasság egysége és felbonthatatlansága nem külső követelmény, hanem a Krisztus példája szerinti önátadásból, a szeretet lényegéből forrásozik. – Minden fájdalmon és sötétségen túl az isteni valóság, a szeretet lüktető ereje él, és belőle új élet forrásozik. – Isten a mi gazdagságunk, és ebből forrásozik a külső böjtölés. – Isten azt az egységet akarja megteremteni, amely őbelőle forrásozik. – Akkor szép az ember élete, ha megérti léte titkát, azt a Titkot, amelyből a létünk forrásozik. – Apostoli szeretetünk Isten-kapcsolatunkból forrásozik... – Létmódja megfoghatatlan, a lélek új hatalmából, egészen az isteniből forrásozik, és újra és újra abba rejtőzik vissza. – A hiteles, testvéri szeretet az Isten iránti bensőséges ragaszkodásból forrásozik. – Az emberi lét végtelenül értékes, mert a Teremtő akaratából forrásozik. – Hitünk minden tanítása és megnyilvánulása a húsvét titkában forrásozik. – Jézus Krisztusról szól ez a mai ünnep, ő az első gyertya, amelynek fényéből minden más fény forrásozik a mi életünkben. – Talán valahonnan innen is forrásozik az idei főapátsági évad vezérgondolata: közös ház. – Minden Istentől kapott hivatás mélysége és sokszínűsége innen forrásozik. – Ez Szent Péter hivatalának különlegesen is erőteljes aspektusa, és Krisztus tanításából forrásozik:

A forrásozik ige a Twitteren, Ferenc pápa üzeneteinek magyar fordításában is megjelenik: A szentek megtalálták az igazi boldogság titkát, amely a lélekben lakozik, és Isten szeretetéből for-rásozik.

Voltaképpen nem egészen új szóval állunk szemben, már a XIX. század első felében felbukkant, de nem vált közkeletűvé: „Nem gondolná az ember, hogy a character, az a megmagyarázhatatlan valami, amiből egész életünkre erény vagy gonoszság forrásozik, mi hamar kezd fejleni a kisdedeknél.” (Kossuth Lajos beszédéből, 1837. febr. 8.); „A bölcsészet az emberi szellemnek tudomány utáni olthatatlan ösztönéből forrásozik.” (Egyházi Literaturai Lap, 1844. dec. 22.)

Mai világi tárgyú mondatokban csak kivételesen szerepel a forrásozik ige: Szabadság nem létezik bátorság nélkül: bátorságból születik meg a szabadság, majd miután az megszületett, belőle forrásozik a bátorság. – Az alkotmány akkor tölti be hivatását, ha minden más jogszabály belőle forrásozik, rá támaszkodik. – Ez a projekt a távoli múltból forrásozik.