2024. április 26., péntek

Pénzjutalmat kínál a külföldi kémeket leleplező civileknek a kínai kormány

A kínai kormány hétfőtől fokozza a külföldi kémkedés ellen indított hadjáratát, melynek során 10 000 jüantól 500 000 jüanig (425 000 forinttól 21 millió 250 000 forintig) terjedő pénzjutalmat ajánl a külföldi kémeket leleplező civileknek.

A fővárosi nemzetbiztonsági hivatal arra bátorítja az állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a kémelhárító programhoz, mely során 10 000 jüantól 500 000 jüanig (425 000 forinttól 21 millió 250 000 forintig) terjedő pénzjutalomban részesülhetnek, ha kémekre vonatkozó információkat osztanak meg a hatóságokkal. Rendkívüli jutalomban részesülnek azok, akik a kémkedéshez használt felvevő- vagy figyelő eszközöket derítenek fel. A partvidéki Csiangszu tartományában például januárban helyi halászokat jutalmaztak meg, miután felszínre hoztak egy gyanús eszközt, melyről később kiderült, hogy külföldi országok számára végzett adatgyűjtést.

A hivatalát 2013 óta betöltő Hszi Csin-ping kínai államfő korábban már számos, mind a belföldi, mind a külföldi fenyegetések felszámolásáról szóló törvényt hozott. A Beijing Daily című napilap szerint a külföldi kémek ellen foganatosított újabb intézkedések iránti "nyomasztó" szükséglet egy szerencsétlen mellékhatása Kínának a világ felé való nyitását és reformjait illetően. A lap azonban hozzátette, hogy ugyanakkor "a külföldi hírszerző szervek és más ellenséges erők szintén megragadták az alkalmat arra, hogy politikai eszmék beszivárogtatásával, megosztással és felforgatással, államtitkok eltulajdonításával és összejátszással szabotálják országunkat".

A 2014-ben elfogadott nemzetbiztonsági törvény a kínai kormányt új hatáskörökkel ruházta fel, melyet a terrorizmus elleni fellépést sürgető, a külföldi civil szervezetek vezetését érintő és a kiberbiztonság terén hozott intézkedések követtek. A nyugati kormányok később szót emeltek az említett intézkedések ellen, melyek - állításuk szerint - túl széles körben határozzák meg Kína nemzeti érdekeit, megjelölve azt a kockázatot, hogy azokat akár az ellenzék elleni fellépéshez is felhasználhatják. A kínai álláspont szerint viszont a törvényeket a nemzetbiztonsági aggodalmak valós alapja teszi indokolttá.

Tavaly áprilisban Kínában egy sor figyelmeztetést adtak ki, az állami tulajdonú média pedig ritka kémügyek részleteit is nyilvánosságra hozta, hangsúlyozva, hogy bizonyos esetekben a kémek akár romantikus kapcsolatokat is felhasználtak arra, hogy bizalmas információkhoz jussanak hozzá.