2024. április 25., csütörtök

Tisztújító közgyűlést tartott a KMKSZ

Potápi Árpád János: Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért

Huszonnyolcadik tisztújító közgyűlését tartotta Beregszászon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) április 8-án. A közgyűlést Brenzovics László, az ukrán parlament képviselője, a KMKSZ elnöke nyitotta meg, köszöntve a Kárpátaljáról és határon túlról érkezett vendégeket a zsúfolásig megtelt teremben, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) 28 éve töretlenül képviseli a kárpátaljai magyarság érdekeit, és mára a megyei magyar képviselet megkerülhetetlen politikai erővé vált Kárpátalján – jelentette ki a kárpátaljai magyar szervezet elnöke.

Hároméves elnökségét értékelő beszámolójában Brenzovics László hangsúlyozta: az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ) két éve kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően a magyar képviselet megkerülhetetlen politikai erővé vált a Kárpátalja megyei tanácsban (közgyűlésben).

Soha nem látott sikert hozott a két szervezet közös választási listája a 2015-ös önkormányzati választásokon, a kárpátaljai magyarok minden szinten erős képviselethez jutottak, számos vezető pozíciót szerezve mind a megyei tanácsban, mind a megyei végrehajtó hatalmi szervekben – mutatott rá.

A KMKSZ vezetője kifejtette: a rendkívül súlyos ukrajnai helyzet ellenére elnökségének három éve alatt – az újításoknak is köszönhetően – a szövetség megerősödött, a tagság 44,5 ezer főre bővült. Úgy vélte, a KMKSZ kifogástalanul bonyolítja le az anyaországból érkező támogatások elosztását.

Köszönet illeti a kárpátaljai magyarságot bátor helytállásáért és azért a kitartásért, amelyet az impériumváltások közepette az elmúlt csaknem száz esztendőben tanúsít szülőföldjén közösségként való megmaradása érdekében – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár felszólalásában.

Beszédében az államtitkár méltatta a két kárpátaljai magyar szervezet, a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) két évvel ezelőtti összefogását, kulcsfontosságúnak nevezve azt a kárpátaljai magyarság megmaradásának szempontjából. Kifejtette: a magyar kormány felismerte, hogy a kárpátaljai magyarság körében a legnagyobb probléma a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulása és az elvándorlás, ezért széles körű szociális és gazdaságfejlesztési támogatásokat indított el, amelyeknek köszönhetően a gyermekétkeztetés mellett bérkiegészítő támogatásban részesülnek a pedagógusok, egészségügyi és művelődési dolgozók, lelkészek, újságírók. A gazdaságfejlesztési támogatás keretében tavaly kétmilliárd, idén ötmilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesülnek és 20 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez juthatnak a kárpátaljai magyar vállalkozók, ennek köszönhetően munkahelyek ezrei jönnek létre, s így családok ezreinek a megélhetése javul – mondta.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke beszédében kijelentette: megértjük és tiszteletben tartjuk Ukrajna álláspontját a kettős állampolgárság kérdésében, de a magyar kettős állampolgárság nincs ellentétben az ország egységével. „Ezért is állapodtunk meg Petro Porosenkóval, Ukrajna elnökével, az ő fölvetésére, hogy kétoldalú megállapodást fogunk kötni erről a kérdésről” – tette hozzá, megjegyezve, hogy „ez rendkívül örvendetes fejlemény”.

Zubánics László, az UMDSZ elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte, hogy beszédet mondhat a KMKSZ közgyűlésén. Úgy vélte, ez a kárpátaljai magyarság önmagára találási folyamatának a része. Mint fogalmazott, a kárpátaljai magyarság megértette a kor üzenetét, amikor szervezetei összefogtak, tudatosult benne, hogy csak egy járható út van.

A közgyűlésen számos magyarországi és határon túli politikai vezető és tisztségviselő is felszólalt még, köztük Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő, Meszerics Tamás EP-képviselő, az LMP, valamint Gyüre Csaba, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője, Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású európai parlamenti képviselője.

Az eseményen jelen volt Pásztor István; a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: a KMKSZ példaértékű valamennyi határon túli magyar szervezet számára. Kifejtette, a szövetség az utóbbi három évben sikeresen megújulva alkalmazkodott a súlyos ukrajnai helyzethez, új jövőképet fogalmazva meg a kárpátaljai magyarság számára. A KMKSZ nélkül – mondta – a magyar kormány kárpátaljai magyarságnak nyújtott támogatása hiábavaló lenne. Nincs alternatívája a KMKSZ politizálásának – mutatott rá a VMSZ elnöke.

A tisztújító közgyűlés küldöttei ellenszavazat nélkül újabb három évre Brenzovics Lászlót választották a KMKSZ elnökévé. A fórum nyilatkozat elfogadásával zárult.