2024. április 19., péntek

Az IMF, a WTO és a Világbank is kiállt a szabadkereskedelem mellett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Világbank közös jelentésben állt ki a szabadkereskedelem mellett a világban növekvő protekcionista hozzáállás ellenében - derül ki a szervezetek hétfőn közzétett jelentéséből.

Az IMF, a WTO és a Világbank évtizedek óta a szabadkereskedelmet előmozdító szervezetek, hétfői jelentésükben is megerősítették, hogy a további gazdasági fejlődés motorja mindenképp a szabadkereskedelem.

A jelentés kitért azokra a munkavállalókra, akik az amerikai gyártókapacitások olcsóbb munkaerőt alkalmazó országokba telepítése miatt kiszorultak a munkaerőpiacról.

A három szervezet szerint az alacsonyan képzett gyáripari munkaerő reintegrációjára nem a protekcionizmus a megoldás, hanem például a munkaerő mobilitásának támogatása.

Az élesedő importkonkurencia miatt nehéz helyzetbe került vállalatokat pedig olyan programokkal lehetne támogatni, amelyek segítenék új üzleti modellek kialakítását, új technológiákba való befektetést.

A jelentés a nyitott kereskedelmi rendszer mellett érvel: a szervezetek szerint a kereskedelem liberalizálása jelentősen növeli a termelékenységet és emeli az életszínvonalat.

A jelentésben idézett kutatás szerint a kereskedelmi nyitottság 1 százalékpontos emelése 1,23 százalékkal növeli a termelékenységet.