2024. április 19., péntek

Jaj, ha beteg a gyerek!

A bácskossuthfalvi Akariás család segítséget kér
Az Akariás család (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Akariás család (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Az Akariás családot, Csabát és párját, Peleskei Andreát háromszorosan is keményen próbára teszi a sors, hiszen mindennap izgulniuk kell három szép leányuk egészségéért. Annamária 15 évesen az epilepszia egyik súlyos formájával küzd, középső lányuk, Lilla 12 éves, és az epilepszia egyik enyhébb formája őt sem kíméli. Évike 2 éves és a gyakori légzőszervi megbetegedései mellett nemrég egy rutinvizsgálat alkalmával a vérében a megszabott határértéknél jóval több fehérvérsejt okozott komoly aggodalmat a családnak. Több napig tartott izgalom után kiderült, hogy a probléma gyógyszerekkel kezelhető.

– Annamáriánál és Lilla lányunknál is 11 éves korukban szembesültünk az epilepsziás tünetekkel. Annamária esetében van olyan nap, hogy több rohammal is küzdünk. Ami miatt még nagyon izgulunk, Lilla koponyáján végzett mágneses vizsgálat egy 6 mm-es cisztát mutatott ki. A betegség miatt mindkét lány elég gyakran hiányzik az iskolából, és emiatt a kezdeti jó teljesítményük leromlott – hallottuk az édesanyától.

 A szülők mindent megtesznek, hogy lehetőségeikhez mérten előteremtsék a szükséges anyagiakat. A családapa idénymunkát végez, és ehhez járul a 16 ezer dináros szociális segély, valamint a 6 ezer dináros családi pótlék. Csaba a gyerekek betegsége miatt gyakran kimarad a munkából, ezt azonban nem nézik el a munkaadók. Andrea is elvállal minden olyan ház körüli teendőt a faluban, ahova a kétéves Évit magával tudja vinni. Viszont a gyakran heti 15 ezer dináros kiadással járó utazások miatt is a tartalékaik – minden családi és baráti segítség mellett – kimerültek, és arra kérik a jóindulatú polgárokat, hogy segítsenek nekik.

Az Akariás család kálváriájára egyik falubeli ismerősük, Nemes Márta hívta fel a figyelmünket. Márta rámutatott arra, hogy a  szegény sorsú, de szorgalmas szülőknek milyen nehéz összehozni, hogy megfelelő orvosi ellátáshoz juttassák beteg gyermekeiket.

Mindazok, akik szeretnének segíteni az Akariás családnak, jelezhetik az édesanya, Annamária 062-78-99-23-as mobilszámán, felkereshetik a család ismerősét, Nemes Mártát a 061-14-06-769-es elérhetőségen, illetve az is járható út, hogy kérik valamelyik helyi jótékonysági szervezet közreműködését.