2024. március 29., péntek
SEGÍT A LAKBERENDEZŐ!

Lakberendezővel a teljesség felé

Mielőtt hozzáfogna otthona, irodája, egyszóval környezete megtervezéséhez, kérje ki lakberendezőnk tanácsát! Olyan ötleteket és megoldásokat kaphat tőle új rovatunkban, amelyeket csak tapasztalt szem lát. Még akkor is, ha csak kisebb átalakítást tervez, stílust vagy bútort szeretne váltani, és kissé elbizonytalanodott a hatalmas kínálat láttán, vagy netán nem is tudja, hogyan fogjon hozzá…

Minden munkafolyamat előzetes egyeztetésekkel, hosszan tartó megbeszéléssel kezdődik, majd helyszíni felméréssel folytatódik, esetleg a meglévő alaprajz is felhasználható, ha pontos. A lakás megtervezése nem kis feladat, mivel a tulajdonosok szeretnék benne jól érezni magukat.

Egy üres lakás, egy épülő vagy átalakításra váró ház sok lehetőséget hordoz magában. A funkciók elrendezése nagyon fontos, csakúgy, mint a bútorok stílusvilága, valamint a színek harmóniája. Az is lényeges, hogy fiatal vagy nyugdíjas házaspár, vagy kisgyermekes család lakik majd benne. Mindemellett, milyenek a szokásaik, milyenek a hobbijaik, az igényeik. Ezek a tényezők mind befolyásolják a térelosztást, a funkciók elosztását.

Lényeges kérdés még, hogy mekkora keretet szántak a kialakításra, felújításra. Nem mindegy, hogy parafa kerül-e a padlóra vagy csak padlószőnyeg. Esetleg harmincezer vagy kétszázezer dinárt tudunk költeni egy ülőgarnitúrára.

A konyha és a fürdőszoba elrendezése rendkívül fontos feladat, hiszen lényeges, hogy vacsorafőzéskor több kilométert futkosunk-e a helyiségben, ezért törekedni kell arra, hogy a fürdőszoba elhelyezése a legkedvezőbb legyen.

Előre el kell terveznünk, hová kerül például a tűzhely vagy a mosogató, hova tegyenek a mesterek konnektort, illetve csapot, lefolyót. Milyen fűtés lesz, padló vagy falfűtés, esetleg központi kazán, vagy benti kandalló. A padlófűtés fölé nem mindegy, milyen burkolatot választunk. Elengedhetetlen, hogy tudjuk, mekkora méretű kanapéra van lehetőségünk, hogy az ne legyen sem túl nagy, sem túl kicsi.

Első lépésként egy kétdimenziós terv készül a beosztásról, a bútorok elhelyezéséről, s ha ez jónak bizonyul, akkor kerül sor a további részletes, már háromdimenziós tervek kidolgozására, amelyekben pontosan, térben látható a lakás, mintha bent járnánk benne. Előfordul, hogy menet közben előre nem látható dolgok is felmerülnek, de mivel már megvan a terv, még mindig könnyen módosítható.

A tervek alapján ezután megkezdhetik munkájukat a villany-, víz- és fűtésszerelők. Ezáltal nekik is könnyebb dolguk van, mert nem nekik kell kitalálni, hogy hová kerüljön a vécécsésze, a spotlámpa és a konnektorok. A nyílászárók milyensége is meghatározó, hiszen stílusban, színben ma már nagyon különböző fajtái léteznek. Ugyanakkor az is sokat számít, hogy a helyszűke miatt hová kell inkább tolóajtót helyezni.

Ezek után már válogathatunk a padló- és falburkolók között. Mivel megvan a tervünk, könnyedén választhatunk a hatalmas kínálatból. A burkolatoknak harmonizálniuk kell egymással, a falak színével, valamint a bútorok, kiegészítők stílusával.

A legutolsó részlet a kiegészítők, textilek, apró tárgyak összeválogatása, ezt követően már élvezhető a munka gyümölcse. Megállapíthatjuk, hogy az előre megtervezett belső terek nem költségesek, hanem inkább költségkímélőek, és egy profi lakberendezővel a végeredmény sokkal harmonikusabb lesz, és hatalmas terhet vesz le a lakás-, illetve háztulajdonosok válláról.

***

Ha lakberendezéssel kapcsolatos kérdésük van, kérdezzenek, és a lap hasábjain megválaszolom. Leveleiket a szerkesztőség címére küldjék postán (Magyar Szó, 21000 Novi Sad, Vojvode Mišića 1.) vagy e-mailben (tarka@magyarszo.rs). A borítékra írják rá: Segít a lakberendező!