2024. április 16., kedd

Már a román ajkú katolikusok is háborognak

Aggodalmát fejezte ki a romániai katolikus püspökkari konferencia a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium ügyében, amelynek működése bizonytalanná vált, és felszólította a román hatóságokat, tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit, valamint a romániai vallási és etnikai kisebbségek jogait.

A romániai római katolikus és görög-katolikus egyházi elöljárókat tömörítő testület főtitkára, Francisc Ungureanu által aláírt közlemény szerint aggasztó a marosvásárhelyi magyar tannyelvű tanintézmény működésének akadályoztatása. A romániai katolikus püspökök úgy vélik, az iskola létét egy alaptalan feljelentés alapján indított ügyészségi eljárás sodorja veszélybe. (Az iskola igazgatóját egy feljelentés nyomán korrupció gyanújával vették őrizetbe, bűne az volt, hogy tanárokat, tanítókat foglalkoztatott az iskolában, amelynek – állítólag – nincsen működési engedélye, mert azt a Városi Tanács elfelejtette elfogadni.)  Hozzáfűzték: az iskola vezetősége, a tanárok, a diákok és a szüleik ellen indított eljárás következtében sérül a püspökkari konferencia és az Oktatási Minisztérium között létrejött megállapodás. A püspökkari konferencia felszólította az illetékes hatóságokat, az Oktatási Minisztériumot, a Maros megyei tanfelügyelőséget, a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt és a helyi önkormányzati testületet, sürgősen és hatékonyan intézkedjenek, hogy az iskola zavartalanul folytathassa működését.

Csütörtökön a marosvásárhelyi önkormányzati testület elutasította azt a határozattervezetet, amelyet a Polgármesteri Hivatal javasolt a következő tanévre, s amelyből a Római Katolikus Gimnázium, a Református Kollégium és hat másik jelenleg működő oktatási intézmény is hiányzik.

Az ülésen az RMDSZ-es Csíki Zsolt kijelentette, hogy a jelenlegi iskolahálózatot kell tovább működtetni a városban a következő tanévben is. A szövetség felszólította a Polgármesteri Hivatalt, a Tanfelügyelőséget és az Oktatási Minisztériumot, hogy hagyjanak fel az egymásra mutogatással, és oldják meg a kérdést.

A Polgármesteri Hivatal azonban kitart, időhúzásra játszik, semmibe veszi a marosvásárhelyi szülők és diákok érdekeit. A városvezetést egyetlen cél motiválja: szűkíteni a kisebbségi jogokat, s ehhez a Minisztérium is asszisztál.