2024. április 16., kedd

Vučić: Felkérem a RIK-et, hogy nyilvánosan, az N1 kamerái előtt számlálja meg a szavazatokat

Aleksandar Vučić Szerbia miniszterelnöke kijelentette, hogy felkéri a Köztársasági Választási Bizottságot (RIK), hogy nyilvánosan, különösképp az N1 televízió kamerái előtt, számlálja meg az április másodikán megtartott elnökválasztások szavazatait.

Vučić az N1 kérdésére, hogy hogyan magyarázza Saša Janković választási stábjának azon állítását, hogy a választásokon akár 319 ezer szavazatot is lophatott, cáfolta a feltételezést, „szemenszedett hazugságnak” nevezve az állítást.

Hozzátette, hogy ő soha semmit nem lopott el.

Mint mondta, olyan matematikai számítása „a kis Pistikének sem volt”, és hogy ilyet még Saša Radulović sem tett volna a DJB mozgalomból.

Emlékeztetőül, Saša Janković választási stábja tegnap késő este közölte, hogy miután betekintést tettek 25 szavazóhely választási anyagába, bizonyítékokat találtak arra, hogy súlyos szabálytalanságok történtek a választási eljárás során, és potenciálisan 319 ezer szavazatot lophattak el.

„A szavazólapok fizikai megszámlálása, és a választási jegyzőkönyvekben talált számok között nagyok az eltérések, amiből az a következtetés vonható le, hogy lehetséges, hogy Aleksandar Vučić 319 ezer szavazatot lopott el ezeken a választásokon” – áll a közleményben.

A magyarázat szerint Saša Janković választási stábja betekintést kért a választási anyagot tartalmazó zsákokba 25 találomra kiválasztott szavazóhelyről és elképesztő szabálytalanságot észleltek a szavazatok megszámlálásánál.

Csak Novi Pazarban, a két szavazóhely jegyzőkönyve szerint Vučić 543 szavazatot „kapott” (27-es szavazóhely) illetve 250 szavazattal (85-ös szavazóhely) többet, mint amennyi szavazócédula található a választási anyagot tartalmazó zsákban. Továbbá Loznicán, a 31-es szavazóhelyen Vučićnak lett számítva 75 szavazat, amelyek azonban a zsákokban nincsenek meg. Hasonló szabályellenességeket észleltek a többi, összesen 25 megvizsgált szavazóhelyen.

A fenti számítások szerint Janković választási stábja azt a következtetést vonta le, hogy Aleksandar Vučićnak a 25 szavazóhelyen 964 olyan szavazat lett elszámolva, amelyet nem kapott meg, vagyis szavazóhelyenként áltagban 38 szavazat.

„Hogyha ezt az átlagot, amely véletlenszerű minta alapján lett megállapítva, megszorozzuk 8396-al, ahány szavazóhely volt, akkor lesújtó következtetést vonhatunk le: Aleksandar Vučić potenciálisan 319 ezer szavazatot lopott” – állapították meg a közleményben.

A közleményhez részletes jegyzékeket is mellékeltek: