2024. április 25., csütörtök

A szociális védelmen nem lehet spórolni

Megnyitották a Gerontológiai Központ hatodik emeletét

Befejeződtek a Gerontológiai Központ hatodik emeletének felújítási munkálatai, melynek ünnepélyes átadására pénteken került sor. Az épület ötödik és hatodik emeletén a fekvőbetegek kapnak helyet, ahol korábban száztíz idős személynek volt hely, de az átalakítás után a részleg kapacitása tizenegy hellyel csökkent. Mint Petar Balažević, a Gerontológiai Központ igazgatója elmondta, a meglévő helyiségeket az érvényben lévő standardokhoz kellett igazítani, mely részét képezi a licenc megszerzésének.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyban tart a licenc megszerzésének folyamata, melyben az elmúlt három évben 110 millió dinárral segített a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium, a vajdasági kormány és a titkárságok különféle projektumokon keresztül pedig a helyiségek felszerelésében nyújtottak segítséget. A hatodik emelet rekonstrukciójára a minisztérium 18 millió dinárt hagyott jóvá, és további 2,5 millió dinárral segítette az egészségügyi felszerelés beszerzését, valamint a Tartományi Szociálpolitikai Titkárság 3,4 millió dináros támogatásából úgyszintén egészségügyi felszereléseket fogunk vásárolni – mondta el az igazgató.

Nenad Ivanišević és Vladimir Ilić, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium két államtitkára is részt vett az ünnepélyes megnyitón. Vladimir Ilić úgy fogalmazott, a hatodik emelet felújítása egy újabb lépés a standardok elérése felé, melyek a licenc megszerzéséhez szükségesek.

– Az emeleten ötvenhárom felhasználó számára van hely, akiknek megfelelő körülményeket teremtettünk. A minisztérium és a kormány is azon a véleményen van, hogy a szociális védelem terén nem lehet spórolni, s minden egyes felhasználónak azonos feltételeket kell biztosítanunk az egész ország területén – mondta az államtitkár.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

Nenad Ivaniševićtől megtudtuk, a szociális védelemmel foglalkozó intézmények már dolgoznak a szükséges licencek megszerzésén, melyben a minisztérium is segíti őket. Az elmúlt két évben több mint kétmilliárd dinárt fordítottak erre a célra, illetve több mint ötszázmillió dinár értékű céleszköz formájában segítik a fejletlenebb községeket, hogy a szociális szolgáltatásaik minőségét növeljék. Hozzátette, köszönet illeti a szabadkai önkormányzatot is, hogy támogatja a házi ápolást és a klubok működtetését a városban, hiszen ezek a szolgáltatások is nagyon fontosak.

Milka Budakov, a Tartományi Szociálpolitikai Titkárság titkárhelyettese az újságíróknak nyilatkozva elmondta, a tartomány különböző formákban a jövőben is segíteni fogja a gerontológiai központokat abban, hogy eleget tegyenek a standardoknak.