2024. március 29., péntek

A horvát alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a svájci frank alapú hitelek eurósítása

A horvát alkotmánybíróság pénteken közzétett ítéletében elvetette a Horvátországban működő külföldi bankok kezdeményezését, hogy nyilvánítsa alkotmányellenesnek a svájci frank alapú hitelek eurósításáról szóló törvényt.

Miroslav Šeparović, az alkotmánybíróság elnöke sajtótájékoztatón elmondta: a törvény célja az volt, hogy növelje a szociális védelmet és megakadályozza az adósságválság elmélyülését, valamint meggátolja a pénzintézeteket abban, hogy folytassák tisztességtelen pénzügyi tevékenységüket.

A svájci frank alapú hitelek euróra váltásáról szóló törvényt még 2015 szeptemberében fogadta el a parlament. Az eurósítás az aktuális piaci árfolyamon történt, azzal a kamattal, amely a hitelfelvétel időpontjában volt érvényes. A hitelintézeteknek 45 napjuk volt arra, hogy átváltsák a kölcsönöket, és kipostázzák a hiteleseknek. Az utóbbiaknak 30 nap állt rendelkezésre, hogy eldöntsék, elfogadják-e a feltételeket. A költségeket a pénzintézeteknek saját maguknak kellett állniuk, de adókedvezmény formájában leírhatták.

Az Erste Group Bank AG, a UniCredit SpA, az OAO Sberbank, továbbá a Raiffeisen Bank International AG és a Hypo Group Alpe Adria AG korábban bejelentette, perelni fogja a horvát államot, amennyiben nem áll el a tervétől.