2024. április 23., kedd

Bécs és Arad is szívesen befogadná a CEU-t

Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet (CEU) az osztrák kancellár – jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség. Az osztrák kancellári hivatal a nap folyamán a hírügynökségnek megerősítette, hogy Christian Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel. Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes a hét elején azt nyilatkozta, hogy „ha az intézmény új székhelyet keres, úgy szívesen meghívná a Soros-egyetemet Bécsbe”.

Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese az APA osztrák hírügynökségnek adott csütörtöki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Bécs új egyetemi székhelyként mindenképpen egy opciót jelent. Kijelentette: jelenleg próbálnak küzdeni a magyarországi törvény ellen. A rektorhelyettes reményét fejezte ki, hogy sikerrel járnak majd.

Gheorghe Falca, Arad polgármestere is felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezleten jelentette be a városháza több tisztségviselőjével egyeztetett kezdeményezését. Elmondta: első körben egy kétemeletes, 4000 négyzetméteres tanépületet és egy 75 szobás, étkezdével is rendelkező 2000 négyzetméteres kollégiumot tudnak felajánlani a CEU-nak.

Csütörtökön egy másik romániai liberális városvezető, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester is felvetette, hogy városa befogadhatná a CEU-t. Bolojan Facebook-bejegyzésben úgy vélekedett: Nagyvárad nyitottságát és közép-európai elhivatottságát bizonyítaná, ha ajánlatot tenne, hogy a nagy hírű oktatási intézmény Nagyváradon folytassa tevékenységét.

A CEU-t csalogató ajánlattételek mellett az egyetem miatti nemzetközi tiltakozási hullám is folytatódott tegnap. Csaknem ötvenen írták alá a Külkapcsolatok Európai Tanácsa (ECFR) nevű elemzőközpont honlapjára feltöltött nyílt levelet, köztük Alexander Stubb volt finn, Bajnai Gordon volt magyar és Marek Belka volt lengyel miniszterelnök, Javier Solana, az Unió egykori külügyi főképviselője, Jaap De Hoop Scheffer korábbi NATO-főtitkár, Emma Bonino volt olasz és Radoslaw Sikorski volt lengyel külügyminiszter, illetve Pascal Lamy, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egykori főtitkára.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatóján Brüsszelben újságírói kérdésre válaszolva, hogy a brüsszeli testület hamarosan foglalkozni fog a CEU-t érintő jogszabály témájával. Megjegyezte mindazonáltal: „nem örülök a döntésnek”.

Az Európai Bizottságnak meg kell vizsgálnia a magyar felsőoktatási törvény módosítását; független, komoly értékelésre van szükség pártpolitikai viták helyett – közölte szerdán Manfred Weber, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője.

A német politikus azt írta a Twitteren: az EPP-frakció elvárja, hogy a magyar kormány eleget tegyen a bizottság majdani értékelésében foglaltaknak. Ide tartozik, hogy kedden Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának a frakcióvezetője felháborítónak nevezte, hogy „a Fidesz még mindig tagja lehet az Európai Néppártnak”.

Orbán Viktor levelet írt Manfred Webernek, amelyben arra kérte, hogy kellő körültekintéssel járjon el a magyarországi „Soros-egyetem” ügyében – tudta meg az Origo. A kormányfő azért írt a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád európai parlamenti frakcióvezetőjének, mert arról értesült, hogy Manfred Webert lobbisták keresték meg a magyarországi CEU ügyében – áll az Origo csütörtöki cikkében. Hozzátették: a miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett. Ezek között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.

Orbán Viktor azt írta: a magyar illetékes szervek megállapították, hogy a minden tényalapot nélkülöző információ Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve emberektől származik. A miniszterelnök Manfred Weber figyelmébe ajánlotta a magyar kormány által közzétett hivatalos közleményeket, amelyek a valóságos jogi helyzetet írják le.

Az új felsőoktatási törvény nem korlátozza a tanszabadságot, az egyetemi autonómiát, a kutatás szabadságát – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön. Kijelentette: az ügyben készek vagyunk válaszolni Brüsszelnek, Washingtonnak és Berlinnek is.

„Soros György és hálózata komoly nyomás alá helyezte Brüsszelt, Washingtont és Berlint, folyamatosan megy a lobbi Magyarországgal szemben, de ezektől a szerveződésektől is megvédjük az országot” – mondta.

Véleménye szerint az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.