2024. április 20., szombat

Előtérben a falvak felzárkóztatása

Támogatások illegális szemétlerakók eltávolítására és szennyvízelvezető csatornahálózatok kiépítésére

A Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság két kategóriában írt alá tegnap vissza nem térítendő támogatási szerződéseket vajdasági önkormányzatok képviselőivel a Tartományi Képviselőházban. Az első kategória az illegális szemétlerakók eltávolítása az állami mezőgazdasági földterületekről, erre 15 millió dinárt különítettek el a tartományi költségvetésből, a másik a vízügyi létesítmények – szennyvízelvezető csatornahálózatok – kiépítése és felújítása, erre viszont 150 millió dinár áll rendelkezésre.

A szerződéseket Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke és Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkár adta át.
– A tartományi kormány előtérbe helyezi Vajdaság gyorsabb gazdasági fejlődését, ügyelve arra, hogy a tartomány 45 önkormányzata egyenletesen fejlődjön. A mai két pályázat is a vidékfejlesztés fontosságát tükrözi, és kulcsszerepük van a helyi önkormányzatok közötti különbségek kiegyenlítésében – mondta Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke.
Az illegális szemétlerakók eltávolítása állami mezőgazdasági földterületekről kategóriában kilenc önkormányzattal írtak alá szerződéseket, ennek köszönhetően megközelítőleg 26 hektár földterületről sikerül majd eltávolítani a hulladékot.
– A múlt év második felében kezdődött az illegális szemétlerakók eltávolítása az állami tulajdonban lévő termőföldekről, és a tartományi kormány intézkedésének hála, mintegy 170 ezer négyzetméter területről távolítottak el szemetet. Ez és a mezőgazdasági titkárság hasonló intézkedései folyamatosságot érdemelnek, hiszen előtérbe helyezik a települések szükségleteit, és hozzájárulnak a falvak és kisvárosok életminőségének a javulásához – hangsúlyozta Vuk Radojević.
A vízügyi létesítmények kiépítésére és felújításuk társfinanszírozására az idén 150 millió dinár áll rendelkezésre, és 11 önkormányzat írta alá a szerződést.
– Ebben a kategóriában 14 projektet támogattunk, összesen 132,5 millió dinár került kiosztásra. A megmaradt összeget vélhetőleg az ősz folyamán osztjuk ki – mondta Ótott Róbert, a Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság titkárhelyettese. – A mezőgazdasági titkárság célja a falusi közegek fölzárkóztatása. Az idei szabályzat azt irányozta elő, hogy előnyt élveznek a falusi közegek, a városon kívüli részek, és ezúttal főleg ezek a térségek kaptak támogatást – tette hozzá a titkárhelyettes.
A topolyai önkormányzat 5,3 millió dinárt kapott szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítésére.
– Ez a támogatás fontos vidékünk fejlesztéséhez. Bácskossuthfalva helyi községünkben a József Attila és a Petőfi Sándor utcában fogjuk kiépíteni a szennyvíz-elvezető hálózatot. A tartománytól 5,3 millió dinárt kaptunk és az év vége felé már használhatóvá válik a hálózat – mondta Ivanics Zoltán, a topolyai önkormányzat községi tanácsának a tagja, az infrastruktúra és a környezetvédelem megbízottja.
Az illegális szeméttelepek nagy problémát jelentenek Szabadkának és környékének.
– A tartománytól 3,5 millió dinárt kaptunk és ezt a pénzt illegális hulladéktelepek eltávolítására fordítjuk. Sajnos eltávolításuk után pár hónapon belül újra feltöltődnek. Az igazi megoldás csak akkor lesz, amikor a regionális szeméttelep elkezd működni. Reméljük, hogy augusztustól üzembe helyezik – mondta Nagy Lívia Szabadka város mezőgazdasági és környezetvédelmi titkára.
A titkárság ezenkívül az ivóvízrendszer kiépítését és felújítását is finanszírozza, a szerződések aláírása a jövő hét folyamán esedékes.