2024. április 25., csütörtök

Tumultus várható a schengeni határokon

Az útlevelek fokozottabb ellenőrzésére vonatkozó uniós rendelet miatt hosszú sorok alakulhatnak ki az átkelőkön – Aki teheti, kerülje a hétvégi utazást

Mától hosszadalmas várakozásra kényszerülhetnek az utazók a schengeni határokon az Európai Unió azon rendelkezése miatt, amely szerint a schengeni külső határokat átlépőknek módszeres ellenőrzésen kell átesniük. Ez a rendelkezés különösen a húsvéti ünnepek alatt nehezítheti majd meg a forgalmat, esetenként hosszú sorokkal és sokórás várakozással kell számolni.

Illusztráció (Beta)

Illusztráció (Beta)

A Schengeni határellenőrzési kódex célzott reformja folytán most életbe lépő rendelet értelmében az Unióban szabad mozgásjoggal rendelkező polgárok útleveleit is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és össze kell vetni a Schengeni Információs Rendszerrel (SIS), illetve az Interpol lopott vagy elveszett dokumentumokra vonatkozó adatbázisával (SLTD), hogy a hatóságok meggyőződjenek arról, az illető nem jelent biztonsági kockázatot, közrendvédelmi vagy közegészségügyi kockázatot az EU-ban. A szigorítás nemcsak az Unió külső határaira vonatkozik, hanem minden olyan belső határra is, ahol a tagállamok még nem állapodtak meg a határellenőrzés megszüntetéséről, s kiterjed a vasúti, a légi és a tengeri határokra is.

A Schengeni Információs Rendszer (SIS) Európa legnagyobb informatikai rendszere, amely a belső határok eltörléséből és a külső határok megszigorított ellenőrzéséből eredő biztonsági kockázatokat hivatott kezelni, elsősorban a hatékony adatmegosztás eszközével. A schengeni térségnek Ciprus, Bulgária, Románia, Írország és Nagy-Britannia kivételével valamennyi uniós tagállam a tagja, továbbá az EU-n kívüli Izland, Norvégia, Svájc és Lichtenstein.

A kellemetlenségek elkerülése végett az utazóknak azt javasolják, „fegyverkezzenek” fel jó sok türelemmel, mindenképpen ellenőrizzék okmányaik érvényességét, főleg akkor, ha azokat az elmúlt két évben ellopták, elveszítették vagy megsérültek. Emellett nem árt, sőt kimondottan ajánlatos kerülni a hétvégi utazást.