2024. március 29., péntek

Két első és egy második díj

Kiváló eredményeket értek el a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói nemzetközi színtéren is

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanulói a közelmúltban nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is bizonyítottak: Ali Arszen informatikából, Szabó Imre történelemből, Szögi Roland pedig matematikából ért el kimagasló eredményt a különféle nemzetközi megmérettetéseken.

A gimnázium másodikos tanulója, az oromi Szögi Roland nemrég második helyezést ért el a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen, valamint elnyerte a Felfedezettjeink 2017 pályázat fődíját is, amelynek révén 200 ezer forintos ösztöndíjban részesült.

Szabó Imre, Szögi Roland, Csikós Pajor Gizella és Ali Arszen (Máriás Endre felvétele)

Szabó Imre, Szögi Roland, Csikós Pajor Gizella és Ali Arszen (Máriás Endre felvétele)

– Az idén 26. alkalommal tartották meg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt, amelynek ezúttal a felvidéki Somorja adott otthont, ahova a területi selejtezőn elért eredmények tükrében 24 vajdasági diák utazhatott el. A versenyen végül második helyezést értem el, amiben nagy szerepük volt a tanításon kívüli emelt szintű foglalkozásoknak, valamint a saját magam által végzett tevékenységeknek. Ez a megmérettetés azért különösen fontos számomra, mert a versengés mellett a barátkozásra is kiváló lehetőséget nyújt, vagyis arra, hogy megismerkedjünk a Kárpát-medence egyéb területeiről érkező, hasonló érdeklődési körű fiatalokkal – mondta el lapunknak Roland. – A Felfedezettjeink 2017 pályázat fődíja igen nagy megtiszteltetés számomra, hiszen fontos visszajelzés arra vonatkozóan, hogy érdemes folytatnom azt, amit csinálok, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy az ösztöndíj összegéből újabb matematikakönyveket vásárolhassak, és fejleszthessem a tudásomat – tette hozzá Roland, aki gyermekkora óta igen kedveli a matematikát. Azt mondja, ebben tud igazán kiteljesedni. Azt ugyan még nem tudja pontosan, milyen szakon folytatja a tanulmányait, azt viszont már igen, hogy a matematika a jövőben is meghatározó szerepet tölt be az életében.

A szintén másodikos horgosi Szabó Imre a Bonus Intra történelemversenyen ért el első helyezést, aminek köszönhetően felvételt nyert a Mathias Corvinus Collegiumba, valamint részt vehet annak középiskolás programjában, illetve az idei Sziget Fesztiválon is.

– A versenyt Budapesten rendezték meg, de a döntőt megelőzően volt egy online forduló is, ami rendkívül érdekesnek bizonyult számomra, hiszen nem kizárólag a lexikális tudásunkra voltak kíváncsiak, hanem arra is, miként látjuk át az ok-okozati összefüggéseket, illetve a különféle stratégiákat, tehát nem volt elég tudunk a történelmet, hanem értenünk is kellett. A verseny témája Magyarország volt a török hódoltság idején. Az online fordulóban 242-en vettünk részt az egész Kárpát-medence területéről, a budapesti döntőre pedig tízen jutottunk el, akik közül én voltam az egyetlen külhoni résztvevő, de önszorgalomból és Basa György tanár úrnak köszönhetően sikerült leküzdenem azokat a nehézségeket, amelyek abból fakadtak, hogy itt jóval kevesebbet foglalkozunk a magyar történelemmel, mint a magyarországi középiskolákban, és végül sikerült megnyernem a versenyt, aminek nagyon örültem – mesélte Imre. Elárulta azt is, hogy gyermekkora óta érdekli a történelem, szabadidejében egyebek mellett családfakutatással is foglalkozik. Egyelőre nem tudja, hogy a történelem vagy a matematika fogja-e meghatározni a továbbtanulását, de – ahogyan fogalmazott – mivel csak másodikos, jócskán van ideje eldönteni.

A negyedikes csantavéri Ali Arszen az Invitel Invitech InnoMax InnoApps pályázatán szerezte meg az első díjat, aminek hozadékaként 300 ezer forintos ösztöndíjban részesült.

– A pályázatra olyan programokkal lehetett jelentkezni, amelyek segítségével jobbá tehetjük a mindennapjainkat. Én egy gyermekfigyelő alkalmazást készítettem, aminek az a lényege, hogy jelez a szülőnek, ha a gyermeke olyan helyre téved, amely szerinte nem megfelelő számára. Ennek köszönhetően a szülőknek kevesebbet kell idegeskedniük amiatt, hogy merre járhat éppen a gyermekük, hiszen az alkalmazás segítségével ezt maguk is figyelemmel kísérhetik. Az ötlet akkor pattant ki a fejemből, amikor egy buli után tizennyolc nem fogadott hívásom volt az édesanyámtól, és azon kezdtem el gondolkodni, miként lehetne kiküszöbölni az ilyen jellegű problémákat. Így jutottam el ennek az alkalmazásnak a létrehozásáig, amelynek a béta verziója már elérhető a Google-áruházban, és szeretnék minél több tesztelőt szerezni hozzá, hogy a visszajelzéseik alapján tovább tudjam fejleszteni az alkalmazást – magyarázta Arszen, aki Szegeden szeretne továbbtanulni, programtervező informatikus szakon.

Az intézmény igazgatónője, Csikós Pajor Gizella szerint a nemzetközi sikerek azt bizonyítják, jó úton járnak, és a jövőben reményeik szerint újabb lehetőségek is megnyílhatnak majd a diákjaik előtt.

– Nagyon sokat jelent nekünk az, hogy a diákjaink tudását nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi megmérettetéseken is elismerik, hiszen ez mind számukra, mind az őket felkészítő tanárok számára fontos visszajelzést jelent az elvégzett munka színvonalára vonatkozóan. A kiemelkedő eredmények olykor – mint például Roland vagy Imre esetében – egy egész éves emelt szintű tehetséggondozói munkának köszönhetően születnek meg, olykor viszont – mint például Arszen esetében – az egyéni mentorálásnak köszönhetően. Azt gondolom, hogy iskolánk ezen a téren nagyon jó úton jár, s a továbbiakban is ezen az úton szeretnénk haladni, abban bízva, hogy a jövőben a számítástechnika terén is még tovább tudunk nyitni, és ezáltal ezen a területen is még több diákunknak tudunk lehetőséget teremteni a különféle kutatásokra és egyéb elképzeléseik megvalósítására – szögezte le Csikós Pajor Gizella, hozzátéve, várják azon fiatalok jelentkezését, akik a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A felvételi vizsgára várhatóan június elején kerül sor az intézményben.