2024. április 25., csütörtök

Európai pénzből is építünk

Miloš Vučević polgármester megbeszélést folytatott a városházán az Európai Befektetési Bank képviselőivel

Több, nagy horderejű projektum közös megvalósítását tervezi az újvidéki önkormányzat és az Európai Befektetési Alap, valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2021 tevékenységsorozat keretében kulturális-infrastrukturális projektumokat támogat majd az EIB.

A találkozón jelen volt Dubravka Negre, az Európai Befektetési Bank (EIB) nyugat-balkáni Regionális Irodájának az igazgatója, és Ondrej Dušek, az EIB luxemburgi képviselője. Velük Miloš Vučević polgármester beszélgetett a következő időszak legfontosabb terveiről, projektumairól.

Vučević köszöntötte a vendégeket, majd elégedettségének adott hangot, hogy ellátogattak Újvidékre, megköszönte az európai intézmény képviselőinek az elmúlt időszakban irányukba történő támogatását. Az elmúlt időszakban az EIB sokat segített a városi adminisztráció azon projektumainak a megvalósításában, amelyek a polgárok életminőségét voltak hivatottak javítani.

A tanácskozáson szóba kerültek Újvidék és az EIB közösen megvalósított projektumai, majd a jövőbeli tervekről, több, tervbe vett, nagy méretű infrastrukturális projektumról is tárgyaltak. Ugyanakkor az EIB és az újvidéki magánszektor jövőbeli együttműködésének az esélyeit is megvitatták.

Az egybegyűltek egyetértettek abban, hogy Vajdaság és Újvidék szempontjából a legfontosabb projektum a központi szennyvíztisztító létesítmény megépítése. A víztisztító-projektum megvalósításához szükséges tanulmány kidolgozása folyamatban van, ennek a költségét pedig az EIB által biztosított hitelből finanszírozzák.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 cím elnyerésének köszönhetően az EIB felajánlotta az újvidéki önkormányzatnak, hogy az elkövetkező években támogatja a projektum keretében lebonyolított kulturális-infrastrukturális projektumok megvalósítását.