2024. március 29., péntek

Magyar nyelven harmincnyolcan tanulhatnak

Pénteken nyílt napot tartanak az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán

A szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola ma 14 órától nyílt napot tart az iskolában a Banija utca 67-es szám alatt. Csütörtökön a városi médiaközpontban megtartott sajtótájékoztatón dr. Nadežda Rodićtól, a szakfőiskola megbízott igazgatónőjétől megtudtuk, hogy az idén 310 hallgatót vesznek fel a négy szakirányra. Az óvónői szakon kilencvenen az állami költségvetés terhére tanulhatnak, mégpedig 62-en szerb és 28-an magyar nyelven. Ezen a szakon tíz szerb és tíz magyar nyelvű hallgató tanulhat önköltségesen, ez az egyetlen szak, ahol magyar nyelven is folyik majd a képzés. Alapképzésen csak szerb nyelven indítanak szakedzői szakot, ahol 20-an a büdzsé terhére, 40-en pedig önköltséges alapon képezhetik magukat, az egészségügyi szakápoló szakirányon 10 hallgató a büdzsé terhére, 46 önköltséges alapon, valamint nutricionista dietetikus képzésen négyen a büdzsé terhére, húszan pedig tandíjfizetéses alapon tanulhatnak.

Akik a szakedzői szakon szereznek oklevelet, a gyermekekkel, fiatalokkal és felnőttekkel foglalkoznak a sport és testnevelés területén. Sportklubokban, óvodákban, javítóintézetekben, a rendőrségi és katonai intézményekben helyezkedhetnek el, de személyi edzőként is érvényesülhetnek, akár önálló sportklubot, sportiskolát működtethetnek gyermekeknek, és sporttal foglalkozó szakirodalmi kiadóházat is alapíthatnak.

A sajtótájékoztatón dr. Jasmina Knežević, dr. Nadežda Rodić, Nataša Aleksić és dr. Nataša Čamprag Sabo (Fotó: Gergely Árpád)

A sajtótájékoztatón dr. Jasmina Knežević, dr. Nadežda Rodić, Nataša Aleksić és dr. Nataša Čamprag Sabo (Fotó: Gergely Árpád)

Az óvónők képesítést szereznek az 1–7 éves gyermekekkel való oktatói-nevelői munkára, bölcsődében, óvodában, különböző gyermekotthonokban, menekültközpontokban dolgozhatnak, ugyanakkor magánóvodát, játszóházat, gyermekmegőrző magánvállalkozást is indíthatnak.

A leendő egészségügyi szakápolók a lakosság egészségügyi védelmével foglalkoznak. Orvosi rendelőkben, védőnői szolgálatban, kórházakban, idősek otthonában, a különleges igényekkel rendelkező gyermekekkel iskoláskor előtti, általános iskolai és középiskolai intézményekben dolgozhatnak. Magánvállalkozóként idősek otthonát, egészségügyi szakápolással foglalkozó rendelőt nyithatnak.

A nutricionista dietetikus önállóan megtervezi az egyének étkezését. Egészségügyi tanácsadókban, klinikai központokban, valamint a magán egészségügyi szektorban, iskoláskor előtti intézményekben, diákotthonokban, fitneszközpontokban és vendéglátóipari létesítményekben dolgozhat. Magánvállalkozóként bioboltokat nyithat, egészséges élelmiszereket kínáló éttermet üzemeltethet.

Az alapképzésen való részvételre négyéves középiskolai végzettség szükséges, kivételt képez a szakedzői szakirány, ahová a hároméves középiskolával rendelkező fiatalokat is felveszik, de nekik dokumentálniuk kell, hogy két évig aktívan sportoltak.

Az alapképzést követően lehetőség van önköltségen szerb nyelvű specializációra, mégpedig a különleges igényekkel rendelkező gyermekekkel való foglakozás (25 hallgató), a testnevelési képzés (20), valamint a képzőművészeti képzés (15) szakembereként.