2024. április 23., kedd
Erzsébetlak

Leégett Sverteckiék háza

A tűz martalékává vált az erzsébetlaki Svertecki család csaknem teljes vagyona. Kedden ugyanis kigyulladt és leégett a családi ház, amelyben több korosztály munkája épült be. Azt, amit évtizedeken keresztül megteremtettek, pillanatok alatt semmivé vált.

Feltehetően a tűzhelyből kipattant szikra lobbantotta lángra a lakberendezést. A tűzoltók gyorsan a helyszínre érkeztek, de a tűz a széltől segítve mindent elnyelt, és csak a csupasz falak maradtak. Az utóbbi egy év alatt ez volt a második tűzeset a Nagybecskerek közelében fekvő többnemzetiségű faluban, amelyben szlovákok, magyarok, bolgárok, szerbek és más nemzetiségek élnek békésen egymással.
A ház gazdája Svertecki István, aki a nővérének a férjhezmenetele után a családfő szerepét kapta. Milan Nedeljkov, a helybeli Testvériség-egység Általános Iskola igazgatója elmondása szerint a fiatalembert mindenki szorgalmas, szerény, becsületes és jólelkűnek ismeri, akinek pillanatok alatt szertefoszlottak a tervei, hogy családot alapítson, hogy a gondoskodjon idős szüleiről, hogy egy kis állattenyésztési gazdaságot hozzon létre, amiből megélne ő és a családja. Ezek után ebből semmi sem lesz, hiszen a háztartási berendezéstől kezdve a szerszámokig és a jószág részére készített takarmányig minden a tűz martalékává vált.
A szomszédok és a barátok elsőként segítettek, de nagy összefogás kell ahhoz, hogy ezt a veszteséget valami módon pótolja a család, mert Erzsébetlakon is érezhető a gazdasági válság, érezhető az elvándorlás, és vannak falubeliek, akik természeti katasztrófa nélkül is nehezen élnek. A pénzbeli támogatást Svertecki István nevére az Erste Bank nagybecskereki fiókintézetében nyitott számlára lehet befizetni. A számlaszám: 340-32277677-59.