2024. március 29., péntek

Hosszabb várakozási idő a szerb–magyar határon

Holnaptól az európai uniós állampolgárok úti okmányait is tüzetesen átvizsgálják
A kamionosok sorsára jutunk? (Kamionsor Horgosnál, Gergely Árpád felvétele)

A kamionosok sorsára jutunk? (Kamionsor Horgosnál, Gergely Árpád felvétele)

Holnap lép hatályba az európai uniós rendelet, amelynek mentén valamennyi schengeni külső határon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania. A határrendészet munkatársainak a schengeni külső határok átlépésekor (ki- és belépéskor egyaránt) minden, a mozgásszabadság jogával rendelkező uniós állampolgár úti okmányát ellenőrizniük kell az ellopott, a jogellenesen használt, az elveszett vagy érvénytelenített úti okmányokat tartalmazó nemzeti és nemzetközi elektronikus adatbázisokban. Korábban erre az ellenőrzésre csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján került sor. A változás miatt már nemcsak a harmadik országok állampolgárainak az úti okmányát, hanem a mozgásszabadság uniós jogával rendelkező személyek (az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárai) határátlépése során használt úti okmányában szereplő adatokat is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

Az ellenőrzés a magyar–horvát, a magyar–ukrán és a magyar–szerb országhatárokon mind belépéskor, mind pedig kilépéskor a részletezett módszer alapján történik majd. A magyar–román országhatáron a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróba-szerűen, kockázatelemzés alapján kell ellenőrizni az adattárakban, azonban belépő irányban valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

Az új eljárási rend az okmányok elektronikus ellenőrzése miatt hosszabb időt vesz majd igénybe, ezért feltehetőleg megnövekszik az országhatárokon a várakozási idő.