2024. április 25., csütörtök

Kevesen, de nem egyedül!

A közös származástudat erősít, értékeket közvetít

Nagyjából ebben az egy-két mondatban összefoglalhatjuk a tegnap délutáni, tanszercsomag-osztási ünnepségen elhangzottak üzenetét. A Rákóczi Szövetség odafigyelésének és támogatásának köszönhetően, a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási programjával karöltve az MNT igyekszik biztatást nyújtani azoknak a szülőknek, akik gyermeküket magyar nyelvű osztályba íratják. A szülők, illetve a fiatalok az óvodától a felsőfokú tanulmányok elvégzéséig számíthatnak támogatására, a csomagosztás ezen igyekezet szerves részét képezi.

Bújj-bújj zöld ág… A többiekhez hasonlóan a tiszakálmánfalvi óvodába járó gyerekek is alkalmi, játékos fellépéssel kedveskedtek a vendégeknek és a szülőknek (Ótos András felvétele)

Bújj-bújj zöld ág… A többiekhez hasonlóan a tiszakálmánfalvi óvodába járó gyerekek is alkalmi, játékos fellépéssel kedveskedtek a vendégeknek és a szülőknek (Ótos András felvétele)

Az újvidéki és környékbeli óvodások tegnap délután vehették át tanfelszerelésüket a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Az alkalmi ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke és Csáky Csongor főtitkár, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, akárcsak Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára és Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselő-asszonya.

Dr. Halzl József számára nagy öröm, hogy sok-sok év után ismét Újvidékre látogathatott, örül annak is, hogy ilyen módon erősítheti a magyar–magyar kapcsolatokat. Alkalmi beszédében emlékeztetett arra, hogy az 1989-ben megalakult szövetség a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának tényét helyezi tevékenységének fókuszpontjába, a szétszórtan élő magyarságot szolgálja. – Az anyanyelv a legfőbb összekötő kapocs, ennek ápolása a legfontosabb feladatunk – mondta többek között.

A telepi Pitypang óvoda kicsinyei átveszik csomagjaikat – a tegnapi ünnepségen összesen 36 csomagot osztottak ki (Ótos András felvétele)

A telepi Pitypang óvoda kicsinyei átveszik csomagjaikat – a tegnapi ünnepségen összesen 36 csomagot osztottak ki (Ótos András felvétele)

Csáky Csongor főtitkár felhívta a jelen levő szülők figyelmét arra, hogy noha Újvidéken kevesen és kisebbségben vagyunk, nem vagyunk egyedül: – Az újvidéki gyermekek sorsa nemcsak a szülőknek fontos, hanem nagyon sok, jó érzésű magyar embernek is – emlékeztetett. Az ajándékcsomagba becsúsztattak egy levelet, amelyben a szövetség elnöke megmagyarázza a szülőknek, hogy miért fontos a magyar iskola mellett dönteni, úgy érzelmi, mint racionális érvekkel alátámasztva. Szó esett a szülőket a beiskolázás alkalmával megillető, jelképes, de mégsem mellékes, tízezer forintnyi támogatásról, ezt szeptember végén kapják majd kézhez.

Vicsek Annamária államtitkár megemlítette, hogy amikor 2009-ben beindították az Újvidéki magyar oktatásért projektumot, a Babaklubbal kezdték, azok a babák ma már elsősök – ez nagy öröm számára! – Érdemes magyar osztályba íratni a gyerekeket, mi az oktatási minisztériumban nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kisebbségi oktatás megmaradhasson. 2009 előtt Újvidéken 4-5 fős osztályok nyíltak, most négy iskolába, beleértve a budiszavai iskolát is, 30 elsős indul majd – mondta az államtitkár.