2024. március 28., csütörtök

Hatékonyabb orvosi ellátásra számíthat Újvidék

Az éjszakai ügyelet munkatársai az új helyszínen (Ótos András felvétele)

Az éjszakai ügyelet munkatársai az új helyszínen (Ótos András felvétele)

Az újvidéki Njegoš utcában éjszakai orvosi ügyeletet tartó szolgálat ezentúl új helyszínen működik majd. A városi Sürgősségi Intézet áthelyezett éjszakai ügyelete tegnap 19 órakor kezdte meg a munkáját az új helyszínen, mely a Vajdasági Klinikai Központ épületegyüttes keretében található. Legkönnyebben az Újvidéki Vásár felőli bejárat felől közelíthető meg. Este 7 és reggel 7 óra között várják a pácienseket. A tegnapi hivatalos avatóünnepségen jelent volt doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, továbbá dr. Bogdan Živanović, a városi Sürgősségi Intézet igazgatója és prof. dr. Zoltan Horvat, a városi önkormányzat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja.

– Az áthelyezett éjszakai ügyeletet tartó szolgálat esetében nagyobb hely, több szoba áll a rendelkezésünkre, kényelmesebb, jól felszerelt, és kedvezőbb feltételekkel várják a pácienseket. Mindez a Tartományi Egészségügyi Titkárság, valamint a Vajdasági Klinikai Központ támogatásának köszönhetően valósul meg. A Városi Egészségügyi Igazgatóság és a Sürgősségi Intézet igénybe veheti az adott helyiséget, amely gépjárművel könnyebben megközelíthető, és biztosított parkolóhellyel ellátott. Emellett fontos kiemelni azt is, hogy az ügyeletes gyermekorvosi szolgálat továbbra is a régi helyszínen, a Versec utcában található – hangsúlyozta Miloš Vučević, Újvidék polgármestere.

Mint arra kitért, az Ilarion Ruvarac utca és a Pál pátriárka, korábbi nevén a Zombori sugárút kereszteződésénél épülő Sürgősségi Központ a tervek szerint jövő márciusra elkészül. Ezzel olyan feltételeket teremtenek meg, amelyeknek köszönhetően az újvidéki polgárok megfelelő, összpontosított elsősegély-ellátásában részesülhetnek majd.

Elöl doc. dr. Zoran Gojković és Miloš Vučević, mögöttük prof. dr. Zoltan Horvat és dr. Bogdan Živanović állna (Ótos András felvétele)

Elöl doc. dr. Zoran Gojković és Miloš Vučević, mögöttük prof. dr. Zoltan Horvat és dr. Bogdan Živanović állna (Ótos András felvétele)

Dr. Bogdan Živanovićnak, a városi Sürgősségi Intézet igazgatójának elmondása szerint az éjszakai orvosi ügyelet áthelyezése külön jelentőségű.

– A reggeli megbeszélésünkön egy közös tervet készítettünk a vajdasági Sürgősségi Központ vezetőségével. A célunk, hogy minél hatékonyabb és magasabb szintű legyen az orvosi ellátás, csökkentsük a várakozási időt, valamint megkönnyítsük az éjszakai ügyeletes orvosi rendelő megközelítését – mutatott rá dr. Bogdan Živanović.

Prof. dr. Zoltan Horvat, a városi önkormányzat egészségügyi kérdésekkel megbízott tagja a Tartományi Egészségügyi Titkárság, a Városi Egészségügyi Igazgatóság, valamint a Vajdasági Klinikai Központ között létrejött eredményes együttműködést emelte ki.

– Kevesebb mint három hétre volt szükségünk ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk. Az újvidéki polgárok számára ez valóban igazi előrelépést jelent. Ez az ügyeletes orvosi rendelő nagyban hozzájárul majd a vajdasági Sürgősségi Központ munkájához. Az eddigi tapasztalatok alapján, amikor a páciensek éjszakai orvosi ellátást igényeltek, nem kaphattak beutalót, hiszen a törvényi előírások értelmében az egészségházakban nincs éjszakai ügyelet. Ez a jövőben nem így lesz, mivel a páciensek minden szükséges ellenőrzést elvégezhetnek a közelben, akiknek pedig bármilyen további kivizsgálásra lesz szükségük, továbbküldik őket az említett Sürgősségi Központba – mondta prof. dr. Zoltan Horvat.