2024. április 19., péntek

Elnökválasztási értékelő

A VMDK elnökének sajtótájékoztatója Óbecsén

Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke Óbecsén elmondta: a magyar önkormányzatokban rendkívül alacsony, 40 és 45 százalék közötti volt a részvételi arány, és az adatok szerint a hatalmi koalíció eredményei is elmaradnak a tavalyi parlamenti választásokéhoz képest. Csonka a leadott voksokból arra következtetett, hogy a VMDK–MM koalíciónak növekedett, míg a VMSZ-nek csökkent a népszerűsége. Becslése szerint a Saša Jankovićot támogató VMDK–MM koalíciónak ezen a választáson magyar környezetben ugyanolyan mozgósító ereje volt, mint a hatalmat gyakorló magyar kormánypártnak.
Csonka kiemelte, hogy Aleksandar Vučić az előzetes felmérések ellenére nem aratott osztatlan sikert: alacsonyabb volt a részvételi arány, mint az egy évvel korábbi választásokon, és az SZHP–SZSZP–VMSZ koalíció az akkor elért választási eredményt sem tudta megismételni.
A pártelnök arról is beszélt, hogy a magyar közösség részvételi aránya a vasárnapi választáson azt mutatja: a magyarokat az intenzív kampánnyal sem sikerült kellően mozgósítani. Állításait azzal támasztotta alá, hogy Adán tavaly a polgári csoport által támogatott Bilicki Zoltán polgármester, az SZHP és a VMSZ több mint hétezer szavazatot gyűjtött be, míg a VMDK–MM koalíció 535-öt, most viszont az előbbiek 3000, utóbbiak (a DP támogatásával) 1700 voksra tettek szert.