2024. április 25., csütörtök

Újabb utcákban csatornáznak

Adán tovább bővül az utcai szennyvízcsatorna-hálózat

Az elmúlt években Adán folyamatosan épült az utcai szennyvízelvezető hálózat, amelynek kiépítése jelenleg a Lenin utcában zajlik, illetve az elkövetkezőkben újabb utcákban is várható a II. helyi közösség területén, valamint megkezdődnek a munkálatok Moholon is.

Csatornázási munkálatok a Lenin utcában (Csincsik Zsolt felvétele)

Csatornázási munkálatok a Lenin utcában (Csincsik Zsolt felvétele)

Bilicki Zoltán adai polgármester közölte, hogy Adán két csatornázási projektum megvalósítása zajlik. Az egyik projektum értéke 48 millió dinár a forgalmi adóval együtt, és magában foglalja a csatorna kiépítését a Lenin utca mellett a Karađorđe, a Dózsa György, a Laza Kostić és a Svetozar Miletić utcában. A másik projektum a Đuro Đaković utca csatornázását foglalja magában, ami hamarosan megkezdődik, és a tervek szerint 38 millió dinárba fog kerülni. A polgármester szerint az utóbbi utcában azért kerül ennyi pénzbe a csatornázás, mert mélyen, 4-5 méter mélységben kell elhelyezni a csöveket. Megjegyezte, hogy mindkét projektumot közösen finanszírozza Ada község önkormányzata és a tartományi kormány, amely projektumonként 20-20 millió dinárral járul hozzá a költségek fedezéséhez. Bilicki Zoltán kiemelte, hogy a két projektum megvalósulása után – a becslése szerint – megközelítőleg 75 százalékos lesz Ada lefedettsége az utcai csatornahálózattal, de maradnak még csatorna nélküli utcák a Đuro Đaković utcától északra, a Gunaras városrészben és az Alvégben is.

– Az elmúlt két-három évben elsősorban az adai II. helyi közösség területén haladtak intenzíven a munkálatok. Ez azért volt így, mert a vezetősége prioritásként határozta meg a csatornahálózat kiépítését, és együttműködött a beruházások kivitelezésében az önkormányzattal. A helyi közösség saját pénzét fordította a projektumra, amit mi össze tudtunk kötni a pályázati pénzekkel, mindez az önkormányzati eszközökkel együtt intenzív munkát eredményezett. A moholi helyi közösség az idén irányzott elő nagyobb összeget a szennyvízhálózat kiépítésére. Ebben az évben Moholon is megindul a szennyvízhálózat kiépítése, ahol egyelőre 10 százalék vagy az alatti a lefedettség, de ott eddig az utcák kiaszfaltozása volt az elsődleges. Az adai I. helyi közösséggel körülbelül két és fél éve volt egy komolyabb projektumunk. Erről előzőleg megállapodást kötöttünk, hogy ki mekkora részét vállalja a munkálatok finanszírozásának, de sajnos ezt a helyi közösség máig nem teljesítette. Sőt, ennek az összegnek még a 20 százalékát sem fizette ki a helyi közösség az önkormányzatnak, amely kénytelen volt a saját eszközeiből finanszírozni a munkálatokat. Ez megakadályozta a kölcsönös bizalom kialakulását, illetve az intenzívebb együttműködést – közölte Bilicki Zoltán

Az utcai szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése folyamatosan zajlik, de a háztartások rácsatlakoztatásával lemaradt az önkormányzat. A polgármester elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a rácsatlakozások kiépítésére nem lehet pályázati támogatást kapni, az önkormányzatnak pedig a csatornahálózat építése mellett erre már nem jutott pénze. A polgármester rámutatott, hogy a rácsatlakozások kiépítésében sokat segíthetnek a helyi közösségek az önkormányzatnak. Ebben példamutatónak nevezte a II. helyi közösséget, amely az elmúlt évben és az idén is 5-5 millió dinárt költ erre a célra, és mintegy 300–350 rácsatlakozás kiépítését finanszírozza.