2024. április 23., kedd

Berlin a feltételezett szíriai gáztámadás kivizsgálását sürgeti

A német kormány szerint haladéktalanul fel kell tárni a Szíriában történt feltételezett vegyifegyver-támadás ügyét és meg kell büntetni a háborús bűncselekmény felelőseit.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő szerdai berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy felelősségre kell vonni mindenkit, aki érintett az "embertelen bűncselekményben", köztük Bassár el-Aszad szíriai elnököt és kormányának tagjait.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy más esetekben már rábizonyították az Aszad-rezsimre vegyi fegyverek háborús bűncselekménynek számító bevetését - tette hozzá a szóvivő.
Németország felszólítja Oroszországot és Kínát, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában támogassa egy független vizsgálóbizottság felállítását - mondta Ulrike Demmer.
Kiemelte, hogy Berlin megítélése szerint Oroszország, Irán és az Aszad-rezsim összes többi külső támogatója is felelős a történtekért, hiszen már régen sikerülhetett volna a polgárháború politikai rendezését célzó komoly tárgyalásokra késztetni a damaszkuszi vezetést, ha nem kapott volna szövetségeseitől erőteljes katonai segítséget.
Bassár el-Aszad rezsimjét azzal vádolják, hogy kedden gáztámadást hajtott végre az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban található Hán Sejkún közelében. Damaszkusz ezt tagadja. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 70 ember halt meg a támadásban.