2024. április 23., kedd

Nem tudnak beletörődni a választási eredménybe

Második napja tüntetnek országszerte fiatalok – Politikai érdekek áldozataivá válhatnak, figyelmeztetett Beli

Miután hétfőn és kedden Szerbia több városában is a közösségi hálózaton szervezett tiltakozó megmozdulásokat tartottak főleg fiatalokból, egyetemistákból álló, az elnökválasztás eredményeivel elégedetlen csoportok, s a fővárosban a jelentések szerint több ezres tömeg volt jelen a képviselőház előtti tüntetésen, tegnap Ljubiša Preletačević Beli, polgári nevén Luka Maksimović harmadik helyezett államfőjelölt üzenetet intézett a fiatalokhoz. Facebook-bejegyzésében azt írta: nem tilthatja meg senkinek, hogy tüntessen, de attól tart, hogy valaki(k) saját érdekei(k)/ elérésére, pártérdekek megvalósítására próbálja/próbálják kihasználni őket.

– Csak okosan és megfontoltan, erre kérek mindenkit. P.-S.: Ne próbálja senki rám hárítani, hogy nekem kellene ezeknek a fiataloknak az élén állnom. A küldetésemet teljesítettem, bebizonyítottam, hogy lehet tenni valamit. A gondok gyökereinél változtassatok a helyzeten. Eddig minden alkalommal fentről lefelé értünk csak el változásokat, s nagyon rosszul élünk. Adjuk tovább a szeretetet. Ave! – írta Beli.

A nap folyamán más elnökjelöltek is mértéktartásra intették a tiltakozókat.

Belgrádban, a köztársasági parlament előtt (Beta)

Belgrádban, a köztársasági parlament előtt (Beta)

ELŐKÉSZÍTIK A TEREPET

A Tiltakozás a diktatúra ellen elnevezésű megmozduláson a köztársasági parlament előtt több ezren tiltakoztak Belgrádban hétfő és kedd este. A polgárok csalódottak az elnökválasztás eredményei miatt. Egyes tüntetők tojással dobálták meg a parlament és a kormány épületét – adta hírül a fővárosi média. A képviselőház elől később a Szerbiai Rádió és Televízió, a kormány, a Köztársasági Választási Bizottság, majd ismét a parlament elé vonultak a tüntetők. Vučić-ellenes szlogenek skandálása mellett arra szólítottak fel, hogy folytatni kell az ilyen megmozdulásokat. A főként egyetemistákból álló tömeg 22 óra után kezdett szétszéledni.

Több százan vettek részt Újvidéken a Vajdaság a diktatúra ellen elnevezésű megmozduláson hétfőn. Mint mondták, a voksolás eredményei miatt ugyan nem mennek el Szerbiából, előkészítik a terepet arra, hogy a polgárok a következő választásokra feleszméljenek, és megfelelő döntést hozzanak. Nišben is több száz polgár tiltakozott.

Tegnap újabb tüntetések indultak országszerte: a belgrádi, legnagyobb horderejű esti megmozdulás mellett Čačakon, Szabadkán, Újvidéken, Zomborban, Kraljevón, Novi Pazarban is volt tiltakozás.

A SKANDÁLÁS NEM BŰN

Megszólalt a témában az is, aki ellen a tüntetések irányulnak. Aleksandar Vučić kommentárjában hangsúlyozta, mindenkinek jogában áll kifejezni a véleményét, a tiltakozással semmi gondja sincs, ameddig az békés körülmények között zajlik.